Mainstream: Uloga moderne data platforme

Big Data tehnologije izuzetno su važne za kompanije jer podaci predstavljaju polazište za kreiranje uspešnih poslovnih strategija, ali i za nadgledanje, kontrolu i efikasno upravljanje internim procesima. Oni su ključ za razumevanje preferencija i potreba potrošača, kao i za kreiranje modela za predviđanje njihovog budućeg ponašanja (prediktivna analitika) u cilju unapređivanja prodaje i stvaranja lojalnosti.

PCPress.rs Image

Trenutno postoji mnoštvo različitih biznis alata za prikupljanje, obradu i analizu podataka, koji pomažu kompanijama da poboljšaju svoje poslovanje i obezbede zdrav rast. Usled tolike koncentracije na alate za analizu i vizuelizaciju, često se ne poklanja dovoljno pažnje definisanju i razradi prvog principa (baze) celokupne strategije upravljanja podacima – infrastrukturi za prikupljanje, odgovarajuće skladištenje i čuvanje podataka. 

Sa Aleksandrom Nedeljkovićem, Chief Business Officer‑om kompanije Mainstream, razgovarali smo o najčešćim izazovima koji prate upravljanje podacima, o konceptu Data Lake‑a, data platformama budućnosti, kao i o primeni cloud tehnologije u ovom kontekstu.

Vrednost podataka je velika, ali je prati izazov efikasnog upravljanja

Zbog svoje vrednosti, podaci se smatraju valutom digitalnog doba. O tome svedoči bogato tržište analitike i različitih sistema za skladištenje podataka, postojanje tzv. data broker‑a i velikog tržišta za trgovinu i razmenu podataka između kompanija i trećih lica, ali i novih pooštrenih zakonskih regulativa, poput GDPR‑a.

Kako nam je Aleksandar objasnio, vrednost podataka je ogromna, ali nužno dolazi sa izazovom efikasnog upravljanja podacima. Iz iskustva konsultantskog tima kompanije Mainstream, najčešći problemi su raštrkanost podataka po silosima koji se nalaze na različitim sistemima i bazama širom kompanije, kao i sve veća potreba za stalnom dostupnošću podataka u realnom vremenu. Pored toga, često ne postoji odgovarajući sistem za čuvanje podataka i nema dovoljno strukturiranog pristupa strateškom upravljanju podacima. Osim ovih osnovnih izazova, kompanije vrlo često nemaju dovoljno iskustva u pravljenju sveobuhvatnog business case‑a koji bi top‑menadžmentu mogao, na pravi način, da predstavi sve prednosti i troškove koji će se javiti u procesu implementacije sveobuhvatne strategije upravljanja podacima. Zbog velike neizvesnosti i nedovoljnog razumevanja ove problematike, kompanije se vrlo često odluče da opreznije i postepenije ulaze u proces investiranja i podizanja svojih kapaciteta u oblasti upravljanja podacima. Rezultat ovog pristupa je da polako počnu da gube svoju konkurentsku prednost usled sporijeg razvoja u ovoj oblasti.

Cloud je poznat po pouzdanim performansama i gotovo neograničenoj skalabilnosti, što znači da imate mogućnost da resurse smanjite ili povećate u skladu sa trenutnim potrebama

Kako bi pomogli kompanijama u procesu realnog sagledavanja trenutnog nivoa razvoja kompetencija za vođenje poslovanja na bazi podataka, kompanija Mainstream je razvila metodologiju za procenu driver‑a koji predstavljaju ključne faktore uspeha u sprovođenju strategije upravljanja podacima. „U procesu analize, naš tim se prvo fokusira na razumevanje poslovnog modela i strategije kompanije. Kad to dobro razumemo, onda se vraćamo na prvi princip, odnosno razumevanje kompetencija za prikupljanje i čuvanje podataka. Bez toga nema smisla ni razmišljati o upotrebi analitičkih alata.

Pročitajte i:  Pridružite se nagrađivanom partnerskom programu kompanije Vertiv!

Podaci koji su osnova za dalje analize moraju da budu single source of truth, da budu dostupni na pravi način, u izvornom obliku i u pravo vreme, kako bismo na osnovu njih mogli da donosimo kvalitetne poslovne odluke. Da bismo to postigli, tip i arhitektura sistema u kojem se podaci skladište, kao i ceo proces, veoma su važni za uspeh operacija, pa je na njih potrebno obratiti posebnu pažnju u procesu analize i dizajna. Kad znamo da je baza dobra, čak ni nebo ne mora da bude granica“, kaže Aleksandar Nedeljković.

PCPress.rs Image

Data platforme budućnosti: Data Lake i njegove prednosti

Nakon razgovora o važnosti adekvatne infrastrukture koja omogućava skladištenje podataka, želeli smo da saznamo više o konkretnim rešenjima koja postoje. Kompanija Mainstream je u svoj portfolio uvrstila i održavanje naprednih platformi za upravljanje podacima – Data Lake‑a i trenutno upravlja podacima čija količina nadmašuje više stotina terabajta. Data Lake sistem u poslednje vreme je u žiži interesovanja poslovnog sveta, a Aleksandar nam objašnjava i zašto:

Data Lake predstavlja repozitorijum u koji se ulivaju različiti podaci koji se potom koriste za dalje analize. Ovde se podaci čuvaju na nestrukturiran način, bez utvrđene hijerarhije ili bilo kakve kategorizacije. Osnovne prednosti ovakvog sistema su svakako mogućnost korišćenja znatno šireg seta podataka koji mogu biti: strukturirani podaci (iz relacijskih baza podataka), polustrukturirani (CSV, logovi, KSML, JSON itd.) i nestrukturirani (slike, audio, video, tekstualni fajlovi, e‑pošta, dokumenti itd.), trenutna raspoloživost podataka različitim timovima, izuzetna fleksibilnost i brzina pristupa, kao i značajno niži TCO u odnosu na tradicionalne Data Warehouse sisteme.“

Naš tim se prvo fokusira na razumevanje poslovnog modela i strategije kompanije, a onda na razumevanje kompetencija za prikupljanje i čuvanje podataka

Data Lake platforme koriste se za širok spektar klijenata koji rešavaju različite probleme (unapređenje prodaje kroz bolju segmentaciju, preporuke proizvoda ili automatizaciju marketing aktivnosti, unapređenje upravljanja obrtnim kapitalom, prediktivno održavanje itd.), a zajednički sadržalac im je da koriste velike količine podataka u različitim oblicima, čija veličina se konstantno povećava, pa su odabrali cloud kao pouzdano i skalabilno rešenje.

Pročitajte i:  Važna uloga serverskog rack ormara u modernoj IT infrastrukturi

Kako kompanije da znaju da li im je Data Lake ili neki drugi sistem za skladištenje podataka potreban? Data Lake je rešenje koje treba uzeti u razmatranje ukoliko ste primetili da vaš analitički tim ima izazove u borbi s vremenom potrebnim za prikupljanje podataka koji su razbijeni po silosima širom kompanije. Kompanije vide korist od implementacije Data Lake‑a pogotovo u situaciji kada imaju određene podatke koji bi mogli da im donesu vrednost u budućnosti, ali ne znaju na koji način da ih skladište i analiziraju sada (pogotovo ako imaju tradicionalni Data Warehouse sistem u kome je potrebno da imamo predeterminisano na koji način ćemo skladištiti podatke ili nemaju sistem uopšte).

U tim slučajevima, Data Lake se pokazao kao znatno fleksibilnije rešenje u odnosu na tradicionalna rešenja jer omogućava skladištenje podataka u izvornom formatu odmah (da se ne bi gubili vredni podaci usled našeg nerazumevanja kako mogu da se iskoriste na pravi način), a potom, kad smislimo na koji način ti podaci mogu da nam budu korisni, oni se vade iz Data Lake‑a i koriste za analize“, kaže Aleksandar.

Cloud kao bezbedno okruženje za čuvanje podataka

Cloud sistemi predstavljaju idealno okruženje za skalabilno čuvanje podataka, pa su prirodno „stanište“ za Data Lake. Cloud je poznat po pouzdanim performansama i gotovo neograničenoj skalabilnosti, što znači da imate mogućnost da resurse smanjite ili povećate u skladu sa trenutnim potrebama. To sa sobom povlači i povećanje efikasnosti upravljanja resursima (a samim tim i uštedu novca) koje se ogleda kroz pay‑as‑you‑go sistem naplate koji obezbeđuje da platite onoliko koliko zaista potrošite.

Pored ovih prednosti, Aleksandar nam skreće pažnju na visoku bezbednost cloud sistema i veliku mogućnost integracija:

Pročitajte i:  Pridružite se nagrađivanom partnerskom programu kompanije Vertiv!

„Cloud pruža odličnu bezbednost podataka, dok vaš odabrani provajder preuzima brigu o sistemu na sebe, tako da možete da se posvetite drugim segmentima poslovanja. Pristup podacima imaju ovlašćeni korisnici, u bilo koje doba i s bilo koje lokacije. Osim toga, cloud okruženje podržava niz integracija koje mogu pomoći u procesu unapređenja poslovanja, a pritom vam omogućava laku i brzu manipulaciju podacima. Kad najzad spojimo Data Lake i cloud, dobijemo dobitnu kombinaciju za odlično upravljanje podacima.“

Kako odabrati pravo rešenje za skladištenje podataka?

Za kraj, ukoliko želite da budete sigurni da ćete odabrati pravo rešenje za skladištenje podataka i upravljanje njima, te da ćete ga na ispravan način i implementirati – potreban vam je stručan strateški partner koji ima dokazano iskustvo u razumevanju biznisa i upravljanju podacima:

Ponosni smo što učestvujemo u razvoju više različitih Big Data projekata. Radimo s našim klijentima i partnerima na razvoju više zanimljivih projekata koji kao ključni resurs koriste velike količine podataka. Neki od projekata uključuju:  cloudIoT platformu za povezivanje različitih uređaja i predviđanje njihovog rada; platformu za prikupljanje i analizu podataka koji prate kretanje korisnika u šoping centrima i predviđa njihovo ponašanje; platformu za predviđanje iskorišćenosti IT infrastrukture s predlozima za inteligentno upravljanje IT resursima, platformu za segmentaciju korisnika i automatizaciju davanja predloga za prodajne aktivnosti u sektoru bankarstva i trgovine na malo itd.

PCPress.rs Image

Naš pristup u sličnim projektima podrazumeva da s klijentima i partnerima radimo na izradi end‑to‑end rešenja, odnosno da zajedno radimo na projektu od momenta izrade strategije preko uspostavljanja data science kompetencija, pa kad imamo razvijena ova dva nivoa kompetencija, možemo da radimo na razvoju različitih vrsta analitike koje se baziraju na mašinskom učenju, a koja može rešavati neki konkretan problem u kompaniji ili dugoročno biti deo njenog poslovnog modela. I naravno, u svakom momentu, naši klijenti mogu da računaju na punu podršku kako u tehničkom, tako i poslovnom smislu“.

Korisna adresa: https://www.mainstream.rs/kontakt/

Ovaj tekst je deo PC Press specijala posvećenog Data centrima. Kompletan specijal je potpuno besplatan za čitanje i možete ga čitati u digitalnoj čitaonici ili ga preuzeti direktno odavde u PDF formatu.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,