BIZIT plus

Mala i srednja preduzeća će zapošljavati milion ljudi

Cilj projekta „Decenija preduzetništva”, koji je pokrenut od strane Ministarstva privrede, jeste sistemska podrška razvoju privatnog sektora u Srbiji. Plan je da za deset godina posluje 500.000 malih i srednjih preduzeća koja će upošljavati milion građana. Svako deseto malo i srednje preduzeće bi trebalo da bude izvoznik. Da bi se naum i ostvario u Srbiji bi svake godine trebalo da bude osnovano novih 16.000 firmi.

PCPress.rs Image

U Srbiji je trenutno 340.000 malih i srednjih preduzeća koja zapošljavaju oko 840.000 radnika, što je 65,7 odsto svih zaposlenih. Nebojša Atanacković, dojučerašnji predsednik Unije poslodavaca, smatra da broj nije nemoguće dostići. „Koliko će se razvijati pojedine grane, pa time i ukupan broj firmi, zavisi i od standarda građana. Da bi se razvijale uslužne delatnosti, ključan preduslov je da potrošači imaju novca. Tako da će to zavisiti dosta od primanja građana. S druge strane, nisam siguran koliko će preduzeća uspeti da plasiraju svoju robu na strana tržišta. Svetska konkurencija je izuzetno oštra. Veoma je teško biti konkurentan i naći svoje mesto na stranim tržištima”, izjavio je Atanacković.

Kroz projekat „Decenija preduzetništva” u 2017. godini je uloženo 18,2 milijardi dinara za mala i srednja preduzeća. Od toga je nepovratno dato 7,6 milijardi dinara. Istovremeno je firmama na raspolaganju 620 miliona evra povoljnih kredita međunarodnih finansijskih institucija.

Izvor: Novosti

Facebook komentari: