Marija Koprivica Lelićanin, SAE Institut: Ima li mesta i za vas u kreativnim industrijama?

Da li ste znali da kreativne industrije beleže brži rast od ostalih u Srbiji? Trenutno čak 115 hiljada stanovnika Srbije, većinom mladih, radi u više od 30 hiljada kompanija u oblasti veb-dizajna, muzičke, filmske i televizijske produkcije, izdavaštva, softverskog inženjeringa itd. Prema podacima Evropske komisije, kreativne industrije upošljavaju 8,7 miliona stručnjaka i prihoduju godišnje 558 biliona evra. Istovremeno, ovo su oblasti u kojima radi znatno veći broj mladih ljudi nego u drugim sferama.

PCPress.rs Image

Ima li smisla baviti se ovim zanimljivim poslom u Srbiji? Da li je takvo obrazovanje dostupno mladima? Kakva se perspektiva otvara za kreativce kod nas? Odgovore na ova pitanja potražili smo sa Marijom Koprivicom Lelićanin, mentorom na master studijama “SAE Institute International” i akademskim direktorom SAE Instituta u Beogradu.

“Od 2010. Godine i u Beogradu se mogu studirati ovi programi i steći diploma Midlseks univerziteta iz oblasti audio produkcije, web dizajna i programiranja, game art i vfx animacije i digitalne filmske produkcije. Na našem institutu trenutno studira i oko 30% stranih državljana, a 90% od ukupnog broja studenata SAE Instituta zaposli se odmah nakon sticanja diplome. Kompanije se za njih raspituju i pregledaju njihove radove još tokom studija. Jako smo ponosni što kompanije prepoznaju ovakav način praktično usmerenog rada i samoinicijativno stipendiraju neke od naših studenata. Sa ovakvim rastom kreativnih industrija njih sigurno čeka blistava karijera” – kaže profesorka Koprivica Lelićanin.

Pročitajte i:  BIZIT Plus Seminar: Uobičajeni strahovi kupaca i kako ih prevazići

Šta rade oni studenti koji ne uspeju da nađu svoje mesto u najboljim kompanijama?

“Mnogi naši studenti se odlučuju da samostalno grade karijeru kao veb-dizajneri, programeri, audio producenti i audio inženjeri, animatori, kreatori video sadržaja i sl. Na raznim platformama  povezuju se direktno sa klijentima i tako grade nezavisnu karijeru. Na drugoj godini studija postoji poseban predmet na kojem studenti stiču prezetničke veštine i znanja. Pored sadržaja, funkcionalne i kulturne vrednosti, oni uče kako da prepoznaju i stvore prave poslovne prilike. Uz veliki broj gostujućih predavanja stručnjaka iz industrije smatram da naši studenti dobro upoznaju stanje u kreativnim industrijama kod nas, a i šire.” – objašnjava profesorka Koprivica Lelićanin.

Da li to znači da oni imaju praksu u kompanijama u oblasti kreativne industrije?

“SAE studenti različitih smerova često sarađuju na različitim komercijalnim projektima. Znanja iz oblasti audio, filmske, game art, vfx i veb-industrije, kao i kontakti sa lokalnom i internacionalnom industrijom tokom studiranja odlična su početna tačka za njihov uspešan zajednički rad i razvoj karijere.” kaže profesorka. Ona dodaje da je od velike važnosti i  činjenica da SAE Institut u Beogradu pohađaju studenti iz celog sveta, te internacionalno okruženje dodatno otvara nove potencijalne prilike za profesionalni napredak. Svi su oni deo SAE globalne mreže, jako su dobro povezani i otvaraju jedni drugima poslovne šanse.

Pročitajte i:  BIZIT Plus seminar Kontekst prodaje - Predstavljamo predavače - Miroslav Varga

PCPress.rs Image

Kakav je uspeh vaših studenata u poređenju sa studentima sa drugih SAE Instituta u svetu? Ima ih skoro 50 u više od 20 država – je li tako?

“Da. Kao mentor na osnovnim i master studijama i supervizor u okviru SAE International mreže, pratim rad studenata i iz drugih kampusa poput Milana, Meksika, Češke, Holandije i drugih zemalja. Neretko se studenti iz Srbije ističu po kvalitetu radova, a većinu njih odlikuje specifična motivisanost, kreativnost i napredni pristup u rešavanju kreativnih zadataka.”

Zašto su kreativne industrije mladima tako atraktivne? Da li su ovi poslovi dobro plaćeni?

“Široka ponuda poslova, moderan i fleksibilan način rada čini ovu oblast veoma popularnom, a očekujem da će se taj trend rasta plata i dobrih uslova za rad i nastaviti. Budućnost sigurno donosi visoko automatizovane procese, a u tom kontekstu na kreativne industrije treba gledati kao pokretače ekonomske, društvene i kulturne promene. Graditi karijeru u tom pravcu smatram dobrim izborom”, zaključuje Koprivica Lelićanin.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,