BIZIT plus

Mars helikopter završio svoj poslednji let

Nakon tri godine na Marsu misija helikoptera Ingenuity je došla do kraja. NASA je dokazala da su letovi na drugim planetama mogući, što je ogroman korak za istraživanje drugih svetova.

PCPress.rs Image

Mars helikopter agencije NASA se 2021. godine zvanično spustio na Crvenu planetu, nakon što se oslobodio od Perseverance rovera. Prvi let se dogodio nedelju dana kasnije, pa je ova letelica postala prva koja je poletela s tla neke druge planete. O Mars helikopteru se pisalo još od 2018. godine, a zajedno sa Perseverance roverom je 18. februara 2021. sleteo na planetu, da bi se dvadesetak dana kasnije oslobodio i zauzeo nezavisan položaj.

Perseverance rover je put Marsa krenuo 30. jula 2020. godine i sa sobom poneo skupocenu opremu, uključujući video uređaje visoke rezolucije i prvi međuplanetarni helikopter. Mnogi od alata kreirani su za eksperimentisanje i istraživanja koje bi jednog dana trebalo da do Marsa dovedu i čoveka.

NASA je od 2014. godine radila na dizajnu helikoptera, a u početku se sumnjalo da će uopšte stići do planiranog odredišta. Tri godine kasnije prvi zemaljski helikopter je došao na Crvenu planetu i preživeo sletanje – takozvanih „sedam minuta užasa“. Ubrzo nakon toga počeo je da reaguje na komande sa Zemlje, a u Jet Propulsion Laboratory agencije NASA stigli su podaci na osnovu kojih je zaključeno da helikopter funkcioniše kao što je planirano.

Pročitajte i:  SpaceX: Veliki broj satelita bi mogao da ugrozi Zemlju

Zanimljivo je da se u Mars helikopteru našao i delić prvog aviona koji su konstruisala braća Rajt. Sve do skoro nije bilo poznato da helikopter u sebi sadrži i delić krila prvog aviona Flyer 1, koji je u decembru 1903. postao prva letelica koja se vinula iznad Zemlje. Komadić istorije je veličine poštanske marke, i nalazi se ispod solarne ploče na marsovskom helikopteru. Ovo nije prvi put da se deo ovog aviona našao u kosmosu, budući je 1969. Apollo 11 do Meseca i nazad odneo komadić tkanine iz istog aviona.

Marsovski helikopter je 18. januara 2024. završio poslednji let i time okončao istorijsku misiju. Poleteo je više puta nego što je planirano. Jedan od rotora je tokom ovog leta pretrpeo oštećenja, pa će letelica ostati na površini Marsa. Još uvek može da komunicira.

Helikopter je uspešno izveo čak 72 leta, što je mnogo više od planiranih pet. Ukupno je leteo dva sata, a NASA je pre nekoliko dana objavila da je letelica izvela svoju poslednju akciju.

Pročitajte i:  Na Internacionalnoj svemirskoj stanici otkrivena bakterija-mutant

Izvor: NASA

Facebook komentari: