BIZIT plus

Mars rover: Manevri za siguran put ka Crvenoj planeti

Mars rover, poznat i kao Perseverance, je  u paketu sa prvim marsovskim helikopterom put Crvene planete krenuo 30. jula.

PCPress.rs Image

Misija vredi 2,7 milijardi dolara, a Perseverance je njen važan deo, budući da bi trebalo da se pozabavi pitanjem da li je život na Marsu ikada bio moguć. Letelica je 14. avgusta, 15 dana nakon lansiranja, izvela akciju uz pomoć koje je ispravila putanju. Za manevar je iskorišćeno osam motora kojima se letelica ubrzava, a do kraja misije će biti potrebno još pet ovakvih akcija kako bi raketa koja nosi rover ostala na ispravnom putu.

Rover je veličine prosečnog automobila, i baš kao i Curiosity ima šest točkova, što će mu omogućiti da se lakše kreće po kompleksnom terenu. Planirao je da prelazi oko 180 metara tokom jednog marsovskog dana, budući da brzina nije prioritet, a napaja se preko minijaturnog nuklearnog reaktora, koji će poslužiti i za generisanje energije za pokretanje džinovskih “ruku” koje služe za bušenje i uzimanje uzoraka.

Pročitajte i:  Mars helikopter završio svoj poslednji let

Očekuje se da rover sleti u Jezero Crater 18. februara 2021, te se posveti istraživanju oblasti koja u prečniku meri 45 kilometara i sakupi uzorke koje bi 2031. godine trebalo da donese natrag na Zemlju.

Izvor: space.com

Facebook komentari: