Marsovske dine i drugi prizori iz kosmosa

Kosmos nam je sve bliži, a zahvaljujući modernim instrumentima koji na Zemlji šalju sveže fotografije. U tim prizorima sadržan je tek nagoveštaj kosmičkog prostranstva, ali i detalji koji ekspertima omogućavaju da tumače istoriju dalekih svetova.

PCPress.rs Image
Mars

ExoMars Trace Gas Orbiter Evropske svemirske agencije je 15. marta poslao fotografiju crvene, marsovske dine, a snimak je ispresecan oblacima. Snimljeni predeo se nalazi u Lomonosov krateru, na severnoj hemisferi Crvene planete. Orbiter koji je lansiran 2016. godine koristi četiri instrumenta za proučavanje atmosferskih procesa na Marsu.

Astronaut Soichi Noguchi poslao je snimak Nacionalnog parka Olympic, te Vankuvera, a fotografije su snimljene sa Internacionalne svemirske stanice. Zainteresovani mogu da vide plave komade vode koji se usecaju u kopno.

PCPress.rs Image
Nacionalni park Olympic

Hubble Space Telescope je čovečanstvu ponudio prizore iz galaksije Triangulum (NGC 604). U pitanju je spiralna galaksija koja je od naše planete udaljena 2,73 miliona svetlosnih godina, i koja je treća po veličini u lokalnoj grupi galaksija, odmah iza Mlečnog puta i galaksije Andromeda.

PCPress.rs Image
Galaksija Triangulum (NGC 604)

Izvor: Space.com

Facebook komentari:
Pročitajte i:  Astronauti se spremaju za povratak na Mesec
SBB

Tagovi: , , , , , , , ,