ASUS ROG Flow

Marsovske dine i drugi prizori iz kosmosa

Kosmos nam je sve bliži, a zahvaljujući modernim instrumentima koji na Zemlji šalju sveže fotografije. U tim prizorima sadržan je tek nagoveštaj kosmičkog prostranstva, ali i detalji koji ekspertima omogućavaju da tumače istoriju dalekih svetova.

Mars

ExoMars Trace Gas Orbiter Evropske svemirske agencije je 15. marta poslao fotografiju crvene, marsovske dine, a snimak je ispresecan oblacima. Snimljeni predeo se nalazi u Lomonosov krateru, na severnoj hemisferi Crvene planete. Orbiter koji je lansiran 2016. godine koristi četiri instrumenta za proučavanje atmosferskih procesa na Marsu.

Astronaut Soichi Noguchi poslao je snimak Nacionalnog parka Olympic, te Vankuvera, a fotografije su snimljene sa Internacionalne svemirske stanice. Zainteresovani mogu da vide plave komade vode koji se usecaju u kopno.

Nacionalni park Olympic

Hubble Space Telescope je čovečanstvu ponudio prizore iz galaksije Triangulum (NGC 604). U pitanju je spiralna galaksija koja je od naše planete udaljena 2,73 miliona svetlosnih godina, i koja je treća po veličini u lokalnoj grupi galaksija, odmah iza Mlečnog puta i galaksije Andromeda.

Galaksija Triangulum (NGC 604)

Izvor: Space.com

Facebook komentari:
Pročitajte i:  Privatna svemirska stanica i industrijska revolucija u svemiru
SBB

Tagovi: , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.