BIZIT plus

Mazda radi na projektu zelenih benzinskih motora

Japanski proizvođač automobila Mazda otkrio je planove za izradu efikasnijih, ‘zelenijih’ i tehnološki naprednijih benzinskih motora za automobile. Tehnologija koja bi omogućila rad benzinskih motora bez svećica, samo s kompresovanim paljenjem smese gasova kao kod dizel motora, razvija se već godinama, ali ni jedan proizvođač još nije uspeo da komercijalizuje. U Mazdi smatraju da će biti prvi.

PCPress.rs Image

Benzinski motor koji je u stanju da radi bez svećica trebao bi da ponudi 20 do 30% veću efikasnost u potrošnji goriva, i kao takav trebao bi označiti početak nove ere ekoloških motora na fosilna goriva. Iz japanske kompanije najavljuju da bi ovaj revolucionarni motor mogao na tržište već 2019. godine.

Iako u saradnji s Toyotom već rade na razvoju električnih automobila, u Mazdi veruju da bi prvi prioritet i dalje trebalo da ostanu efikasni i moderni automobili s pogonom na fosilna goriva. Njihov plan je da izrade HCCI (homogeneous charge compression ignition) motore bez svećica, koji bi bili efikasni kao dizel, a imali bi daleko manje emisije štetnih gasova.

Pročitajte i:  Toyota napreduje sa solid-state baterijama za EV

Kod nižih temperatura i u posebnim situacijama ovakvi bi motori i dalje koristili svećice, ali bi pri normalnom radu gorivo sagorevali isključivo pritiskom. Ako budu uspeli u razvoju HCCI motora, neće ih prodavati drugima već će se s njima isporučivati jedino Mazdina vozila.

Izvor: SEEbiz

Facebook komentari: