Računari i Galaksija

Medicinski AI koji ispravlja greške doktora

Jedna od zabrinjavajućih medicinskih statistika prošla je dosta neopaženo u javnosti. Naime, ustanovljeno je da u SAD-u oko 250.000 smrtnih slučajeva godišnje nastaje zbog medicinskih grešaka, od čega je čak 80 procenata moglo da bude izbegnuto. Tome se nada kompanija MedAware, koja je predstavila svoj AI namenjen medicinskim radnicima. Njihov sistem veštačke inteligencije osmišljen je tako da proverava doktorske odluke i upozorava ih ukoliko uoči mogućnost greške u njima.

ai

Algoritam (sprečavanja) smrti

MedAware je razvio algoritam koji sprečava greške koje se javljaju kod upotrebe elektronskih zdravstvenih zapisa o pacijentima. U najširem mogućem smislu, ovaj algoritam služi kao spell-check za doktore. Naime, kada doktor prepiše lek za određenu bolest, koji se ne poklapa sa podacima o zdravlju pacijenata, ili sa specijalizacijom doktora, pali se „alarm“ koji ukazuje da je potrebno još jednom razmisliti o njegovoj upotrebi. Takođe, algoritam može da ukaže i doktorima ako se prepisuju dva leka, koji mogu da imaju negativne posledice ako se koriste u isto vreme.

Sistem je za sada implementiran u pojedinim bolnicama u Izraelu i SAD-u, i već je dao dobre rezultate. Neki od najdrastičnijih primera grešaka koje je uočio su prepisivanje lekova za plodnost osobi staroj 85 godina, ili Viagre detetu od dve godine.

Pročitajte i:  Kad biznisu zatreba chatbot

Ipak, mnogo značajnije su prednosti koje sistem donosi u spašavanju života pacijenata. Studija koju je sproveo Harward ukazala je da je 80 procenata upozorenja koje je generisao MedAware bilo klinički validno, kao i da čak 68.2 procenata od njih nisu prepoznali dosadašnji konvencionalni sistemi detekcije grešaka. Posledice ovih grešaka su ogromne. Ako izuzmemo gubitak ljudskih života, koji je nenadoknadiv, direktni godišnji troškovi ovih grešaka iznose više od 20 milijardi dolara, dok su troškovi medicinske odgovornosti veći od 13 milijardi dolara.

Zato veštačka inteligencija u ovoj oblasti deluje kao obećavajuća tehnologija. Dosadašnji, tradicionalni sistemi provere odnosili su se uglavnom na interakcije među lekovima, proveri ispravnosti doziranja i na eventualne alergijske reakcije pacijenata, dok AI analiza u obzir uzima mnogo više različitih faktora. MedAware AI engine je dizajniran kao sigurnosni nivo koji može lako da se uklopi u postojeće medicinske informacione sisteme, a tokom vremena uči na prethodnim iskustvima, pa postaje sve „pametniji“ i precizniji.

Izvor: ZDNet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,