Očekuje se čak 310 miliona prodatih bežičnih bubica ove godine

True Wireless Stereo (TWS) bubice su u proteklih nekoliko godina dramatično rasle, a kako nam najavljuje najnovije Counterpoint Research istraživanje, taj trend će se nastaviti i u narednom periodu.

PCPress.rs Image

Očekuje se da će tokom ove godine biti isporučeno čak 310 miliona bežičnih bubica, što bi na godišnjem nivou bio rast od oko 33%. Tokom 2020. godine je prodato 233 miliona ovakvih uređaja. Prema izveštaju, najveći isporučioci na tržištu su Apple, Xiaomi i Samsung, te se očekuje da će to ostati na snazi i u narednom periodu, makar kada je o kvantitetu reč. Za kvalitet – Sennheiser, Grado, Audio-Technica, Shure, pokoji Bose ili Sony…

PCPress.rs Image

Veliki rast popularnosti TWS bubica

Uprkos pandemiji – ili možda baš zahvaljujući njoj – bežične bubice su tokom 2020. godine zabeležile rast od čak 78%! Nije teško videti razloge. S jedne strane, proizvođači maksimalno forsiraju bežične konekcije i uklanjaju fizičke konektore koji omogućavaju korisnicima da uživaju u kvalitetnijem zvuku (poput 3,5-mm konektora), ograničavajući ih na propusni opseg bežičnih konekcija. S druge strane, ovakve slušalice su objektivno veoma zgodne za nošenje, neke se mogu nositi u uhu i po ceo dan, a dobro dođu za situacije u kojima je bitna stalna komunikacija, poput conference situacija od kuće i drugih komunikacija s kolegama sa posla i slično.

Pročitajte i:  Meta istražuje razvoj AI slušalica sa kamerama

PCPress.rs Image

Istovremeno, zabeležen je i veliki pomak u kvalitetu ovakvih uređaja, pre svega zahvaljujući tome što su, nakon duže vremena, na tržište ozbiljnije zakoračila i velika imena audio sveta i ponudila pregršt rešenja koja su podstakla konkurenciju, ali i drastično proširila izbor. Najzad, nepostojanje žica omogućava slobodne pokrete bez mnogo brige da li ćete upropastiti neki kabl, plus ne možete ništa da pohabate i pokidate (osim što baterija vremenom ode, ali to je za neku drugu priču). Bežične bubice su na taj način postale veoma popularan i tražen proizvod, a najveći rast beleže niža i srednja kategorija ovih proizvoda.

PCPress.rs Image

Apple predvodi tržište

Kada su brojke u pitanju, najviše ovakvih bubica na tržište isporučuje Apple, što ne čudi budući da veštački ograničava druge po pitanju funkcionalnosti koje mogu ponuditi na iPhone telefonima, koji pak zauzimaju ogroman deo tržišta. Očekuje se da će ove godine Apple ostvariti tržišni udeo od oko 27%, dok će daleko, daleko iza biti Xiaomi sa oko 9%. Najzad, na trećem mestu će se naći Samsung, sa oko 7% udela. Svi ostali su primetno iza vodećeg trojca.

Pročitajte i:  OnePlus 3 slušalice: udobnost, dizajn i kvalitet zvuka

Izvor: GSMArena

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,