Međunarodni pozivi unutar EU uskoro bi mogli da budu jeftiniji

Odbor za industriju, istraživanje i energetiku glasao je ove nedelje o novim pravilima Evropske unije na području telekomunikacija, te zatražio da međunarodni pozivi unutar Unije, kako sa fiksnih, tako i sa mobilnih telefona, ne budu značajno skuplji od poziva unutar jedne države.

PCPress.rs Image

Ovaj predlog je deo šire reforme unutar telekomunikacionog sektora, budući da međunarodni pozivi mogu da koštaju i do jednog evra po minuti, što je bitno skuplje od takozvane naknade za roaming. Upravo su se zbog toga članovi Odbora za industriju, istraživanje i energetiku složili da bi kompanije morale da opravdaju naplaćivanje dodatnih naknada za pozive u drugu zemlju koja je takođe članica Evropske unije.

Na cenu međunarodnih razgovora unutar Unije Evropsku komisiju je još prošle godine upozorio skup zastupnika Evropskog parlamenta, među kojima i neki iz Hrvatske. Tom prilikom su podsetili da će u junu biti ukinuta naknada za roaming, ali da uredba ne obuhvata regulisanje cena poziva i SMS poruka između zemalja članica. Dodali su i da u digitalnom svetu nema prostora za granice, te da takvoj praksi nije mesto u 21. veku.

Pročitajte i:  EU pokreće novu istragu protiv Apple-a, Mete i Google-a

Ovonedeljno glasanje nadležnog Odbora podržala je i Evropska potrošačka organizacija, ali glasanje mora da potvrdi i Evropski parlament, a tek posle toga slede pregovori sa zemljama članicama o konačnoj verziji reforme.

Još uvek nije poznato da li će Srbija, kao i u slučaju ukidanja naknade za roaming, podneti zahtev da se i ona uključi u ovu reformu. Na zahtev o ukidanju naknade za roaming ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić dobio je odgovor da se uredba odnosi samo na članice Evropske unije, posle čega je napravljen sporazum o romingu sa Crnom Gorom, Makedonijom i BiH, po kojem je građanima Srbije od 1. jula potrebno manje novca za telefonske razgovore sa ovim zemljama.

Izvor: SEEbiz

Facebook komentari: