MeeGo: Prvi snimci ekrana

PCPress.rs ImageLinux fondacija je saopštila da je veliki broj kompanija odlučio da učestvuje u projektu MeeGo. Da podsetimo, MeeGo je nastao kao kombinacija GNU/Linux napora kompanija Nokia i Intel. Finski proizvođač mobilnih telefona je razvijao Maemo platformu čiji je vodeći predstavnik uređaj N900, a Intel je kreirao Moblin, operativni sistem za prenosive uređaje. Nova platforma bi trebalo da objedini napore dveju kompanija i stvori kvalitetan operativni sistem za različite tipove uređaja.

U projektu će učestvovati veliki broj proizvođača hardvera i softvera, ali i kompanija izvan IT sektora. U podužem spisku pojavljuj se i Acer, Asus, BMW, EA, Mandriva, Novell, ST-Ericsson… Široki pul kompanija znači milione progaemrski sati posvećenih kompatibilnosti sa različitim uređajima, portabilnost aplikacija i uniformno korisničko iskustvo. Očekuje se da MeeGo osim pametnih mobilnih telefona svoje mesto nađe i u televizorima, automobilima, netbook računarima itd.

Funkcije MeeGo ručnih uređaja trebalo bi da obuhvataju 3G prenos glasa i podataka, Wi-Fi, VoIP, IM, integraciju sa društvenim mrežama, lokacijske servise, sinhronizaciju podataka u cloud computing sistemu… dok bi na netbook računarima trebalo da bude podržana kontrola dodirom i gestovima, WiMAX povezivanje, VPN i statične IP adrese.

Pročitajte i:  AMD ostvaruje značajne dobitke u segmentu desktop CPU-a u odnosu na Intel u prvom kvartalu 

Prvi uređaji sa MeeGo sistemom očekuju se u drugoj polovini 2010. godine, a u međuvremenu pogledajte kako izgleda MeeGo interfejs za mobile telefone i netbook računare.

PCPress.rs Image

PCPress.rs Image

Izvor: Linux fondacija

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,