Philips: “Štampač” za hranu

image Koliko god šašavo izgledalo, u Philips-u su dizajnirali upravo Food Printer. Iako kod nas na tržištu ne postoji, mislili smo da bi bilo interesantno da prikažemo kuhinju budućnosti.

Naime, molekularna gastronomija se bavi izučavanjem fizičkih i hemijskih procesa koji se odvijaju prilikom kuvanja. Na bazi ovih saznanja, Philips je kreirao Food Creation Concept. Ovaj čudni izum sadrži “printer” za hranu koji može da prihvati jestive sastojke, iskombinuje ih i “isprinta” u željenom obliku i konzistentnosti.

Na primer, šargarepa može biti poslužena u obliku pene ili recimo rezanaca dok se parmezan sir može poslužiti tako da izgleda kao porcija špageta. Pa tako, ako vam je dosadilo da spanać jedete uvek u istom obliku, zašto ga ne biste poslužili tako da izgleda kao ukusan kolač?

Najinteresantniji deo priče je to što “printer” omogućava i prilagođavanje nutritivne vrednosti i otkriva šta ste prethodno “ištampali”. Na ovaj način, uvek je moguće izračunati kalorije i izbalansirati obroke.

U našoj redakciji, to je jedan od najtežih zadataka, pa smo rešili da dijetu odložimo dok se ova spravica ne pojavi na našem tržištu. Kad se to dogodi, smislićemo već neki novi izgovor…

Pročitajte i:  Epson predstavlja svoj prvi kompaktni ravni UV štampač namenjen industriji promotivnih materijala

Inače, Electrolux je ranije došao na sličnu ideju i još 2009. lansirao Moléculaire 3D, koji ima gotovo identičnu namenu.

Yanko Design

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,