Meka robotska hvataljka ne koristi ništa osim vazduha za hvatanje i oslobađanje predmeta

Kao što je slučaj sa bilo kojim drugim električnim uređajem, što manje energije robot koristi za obavljanje svojih zadataka, to bolje. 

PCPress.rs Image

Hvataljka koja može da rukuje delikatnim predmetima

Novi mekani robotski hvatač je kreiran imajući u vidu ovu činjenicu, jer hvata i oslobađa predmete bez upotrebe električne energije. Razvijen od strane tima istraživača na Univerzitetu Kalifornija-San Dijego, eksperimentalni pneumatski uređaj je 3D štampan u jednom koraku, tako da nije potrebno sklapanje ili druga obrada nakon štampe. Dizajniran je da se montira na kraj tradicionalne robotske ruke.

Da bi se minimizirale šanse za curenje koje bi omogućilo da vazduh izađe iz njega, svaki sloj hvataljke se štampa u jednoj kontinuiranoj liniji rastopljenog polimera. Pošto je taj materijal u rastopljenom stanju dok se taloži, svaki sloj se vezuje za onaj ispod dok se hladi.

Iako hvataljka ne zahteva nikakvu električnu energiju za rad, ona mora da bude priključena na izvor komprimovanog vazduha. Taj vazduh struji kroz gumeno crevo i ulazi u hvataljku.

Pročitajte i:  Prenosna robotska metrologija vođena laserom

Kada se sredina “ruke” uređaja pritisne na predmet, pritisak izaziva otvaranje unutrašnjeg ventila. Ovo omogućava vazduhu da struji kroz dva prsta, što dovodi do njihovog širenja i zatvaranja oko predmeta – oni ostaju zatvoreni sve dok je hvataljka u vertikalnoj orijentaciji.

Međutim, kada se okrene u stranu (horizontalno), težina predmeta dovodi do otvaranja drugog ventila. Vazduh zatim teče nazad iz prstiju, što dovodi do njihovog otvaranja i oslobađanja predmeta.

„Dizajnirali smo funkcije tako da bi niz ventila omogućio hvataljci da se uhvati u kontakt i otpusti u pravo vreme“, rekao je postdoktorski istraživač Iichen Zhai, vodeći autor rada o projektu. “Ovo je prvi put da takva hvataljka može i da uhvati i oslobodi.”

Nadamo se da bi se hvataljka jednog dana mogla koristiti za rukovanje delikatnim predmetima kao što su voće i povrće.

Izvor: Newatlas

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,