Mentorstvo i praksa za buduće IKT liderke i inovatorke

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, 23. decembra svečano je u Palati Srbija otvorila program „Devojke u tehnologiji“, koje je to ministarstvo organizovalo u saradnji sa Američkom privrednom komorom u Srbiji, u okviru nacionalnog Programa za osnaživanje žena u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija za period 2019-2020.

PCPress.rs Image

Program omogućava studentkinjama završne godine osnovnih i master studija tehničkih fakulteta mentorstvo i praksu u uspešnim kompanijama u oblasti IKT-a, sa ciljem njihovog međusobnog povezivanja, sticanja konkretnih znanja i osnaživanja liderskih veština. Državna sekretarka pozdravila je studentkinje i izrazila očekivanje da će one i tokom svojih karijera otklanjati predrasude o profesionalnoj rodnoj predodređenosti, budući da su informatika i inženjerstvo i dalje oblasti u kojima dominiraju muškarci. „Nadam se da ćemo među vama uskoro imati i liderke, inovatorke, uspešne preduzetnice, i verujem da će vam i ovaj program pomoći da ambiciozno usmerite svoje karijere“, poručila je Matić.

Državna sekretarka je ovom prilikom podsetila da je prema zastupljenosti devojaka na IKT studijama Srbija iznad evropskog proseka za oko 7%, ali da je neophodno i dalje aktivno suzbijati rodni disbalans, naročito imajući u vidu da je u pitanju oblast sa najvećim razvojnim potencijalima i zaradama. „Amcham je pokrenuo inicijative koje imaju za cilj osnaživanje budućih mladih lidera, smanjivanje jaza između onoga što moderni poslodavci traže i onoga što formalno obrazovanje nudi. Kroz naše programe stručnog usavršavanja i profesionalnog razvoja, Amchamps i Women in Tech program mentorstva prošlo je preko 200 mladih ljudi“, izjavila je ovom prilikom Jelena Pavlović, predsednica Američke privredne komore u Srbiji.

Pročitajte i:  Međunarodni dan devojčica u IKT-u

PCPress.rs Image

Pavlović je naglasila da su ovi programi bili inspiracija za nastanak programa „Devojke u tehnologiji“, koji je osmišljen sa ciljem da pruži podršku ženama koje žele da se dalje profesionalno razvijaju, deluju i međusobno povezuju kroz mentorstvo, radionice za lični i profesionalni razvoj i seminare sa inspirativnim govornicima i ekspertima u ovoj oblasti. Studentkinje je pozdravila i direktorka Fonda za nauku, Milica Đurić Jovičić, a nakon toga održani su „brzi sastanci“ polaznica programa i mentora, na osnovu kojih će biti formirani mentorski timovi i projektni zadaci.

U programu učestvuju 23 studentkinje odabrane po javnom pozivu, i to sa  Univerziteta u Beogradu – sa Elektrotehničkog fakulteta, Fizičkog fakulteta, Fakulteta organizacionih nauka, Mašinskog, Prirodno-matematičkog, Saobraćajnog i Tehnološko-metalurškog fakulteta; zatim, sa Fakulteta tehničkih nauka i Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu i Elektronskog fakulteta u Nišu. Studentkinje će voditi 13 mentora iz osam kompanija: AlgotechBall Packaging EuropeDXCOriginTrailRoaming NetworksTelenorTelegroup i VIP.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,