Mercedes-Benz: Automobil koji “čita misli”

Budućnost je sve bliža, a što se više približava, to izgleda sve nestvarnije. Toj slici sigurno doprinosi i novi Mercedes-Benz projekat – Vision AVTR automobil koji komande izvršava tako što „čita misli“ vlasnika.

PCPress.rs Image

U pitanju je futurističko rešenje, a kreatori tvrde da se radi o vozilu koje komande može da razume nakon što vlasnik na njih samo pomisli. Sistem se ipak oslanja i na čulo vida – na kontrolnoj tabli se nalaze svetlosne tačke uz pomoću kojih se određuje gde onaj koji upravlja vozilom gleda, a vozač nosi BCI (brain-computer interface) uređaj s elektrodama koje su pričvršćene na zadnji deo glave.

PCPress.rs Image

Uređaj nakon kraćeg podešavanja navodno može da prati i beleži procese u mozgu, pa kada korisnik pogleda u određenu svetlosnu tačku na tabli, vozilo „zna“ šta bi trebalo da uradi. Iako se ne radi samo o teorijskim pretpostavkama – posetioci IAA Mobility 2021 događaja su na Mercedes-Benz štandu mogli da isprobaju novu tehnologiju – sigurno je da će proteći još neko vreme do automobili ne budu počeli da nam čitaju misli. Ipak se još uvek borimo s autonomnom vožnjom.

Pročitajte i:  Aktuelni trendovi Lidar tehnologije

PCPress.rs Image

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,