BIZIT plus

Mercedes-Benz predstavio novi koncept električnih vozila

Concept CLA Class trebalo bi da krene sa proizvodnjom krajem 2024. godine.

PCPress.rs Image

Još uvek nema puno detalja

Mercedes-Benz je predstavio svoj novi koncept električnih vozila “Concept CLA Class”. Bliži se serijska proizvodnja. Kompanija se hvali veoma velikim dometom i brzim punjenjem putem od 800 volti. Ovaj model sa četvoro vrata je prvi u nizu električnih vozila kompanije Mercedes-Benz Modular Architecture (MMA), koji će uključivati ​​i karavan i dva SUV modela. Iako je predstavljen kao koncept na sajmu mobilnosti IAA u Minhenu, plan je CLA Class krene u stvarnu serijsku proizvodnju krajem 2024. godine.

MMA je osmišljen za modele niže klase kompanije, kao potpuno novi dizajn s fokusom na električni pogon. Novi koncept je gotovo istih dimenzija kao trenutni Mercedes-Benz CLA. Njegova dužina iznosi 469cm i ima oblik sličan jajetu kako bi se što lakše kretao kroz vazduh (hauba je duža u odnosu na druge električne automobile. Mercedes takođe razmatra opciju sa benzinskim motorom. Takođe, nova EV verzija ima nekoliko detalja karakterističnih za konceptna vozila (čudni točkovi, LED svetla itd.) koji verovatno neće biti prisutni u finalnoj verziji.

Pročitajte i:  Električni automobili prelaze 600 milja

CLA Class se manje oslanja na sirovu snagu u poređenju s drugim električnim vozilima kompanije. Fokus je na efikasnosti i brzini punjenja. U tu svrhu koristi arhitekturu od 800 volti i jedan motor od 235KS postavljen pozadi, pozajmljen od koncepta Vision EQXX. Takođe, ima novu toplotnu pumpu za održavanje baterija (i putnika) toplim tokom zime, budući da hladan vazduh može značajno uticati na domet električnih vozila.

Cena još uvek nije poznata

Concept CLA Class može postići domet od 750 km prema WLPT standardu (oko 643km prema EPA standardu). Takođe, vozačima će biti omogućeno da pređu još oko 322km u samo 15 minuta. Mercedes nije naveo veličinu baterije, ali ona verovatno nije ispod 100 kWh. Takođe, kompanije će ponuditi opciju sa baterijom niže efikasnosti i smanjenim kapacitetom po nižoj ceni.

Unutrašnjost vozila ima mnogo konceptnih detalja. Ti detalji verovatno neće biti prisutni u serijskoj verziji, uključujući vodenohlađeni procesor na podu, sedišta presvučena srebrnom kožom, graviran panoramski krov i “superscreen” širine celog panela sa malo fizičkih kontrola. Ipak, serijska verzija će verovatno imati dizajnerske dodatke u skladu s drugim električnim modelima kompanije Mercedes-Benz i relativno luksuznim enterijerom.

Pročitajte i:  Hyundai Uni točak stvara prostor za EV pogon 

Još jedna karakteristika koja se planira za električni model CLA je nivo 3 automatizovane vožnje. Opcija neće biti dostupna odmah po lansiranju, ali će EV imati sve senzore potrebne za korišćenje ove funkcije putem nadogradnji preko interneta. Više detalja će biti dostupno u narednim mesecima, uključujući veličinu baterije, krajnji domet i podatke o punjenju, kao i najvažniju stvar – cenu. Ako Mercedes bude mogao da ispuni svoja obećanja, CLA bi mogao da predstavlja ozbiljan izazov Teslinim električnim vozilima.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: