BIZIT plus

Zvezdani brod Elona Maska prizemljen nakon eksplozije tokom debitantskog lansiranja

SpaceX Elona Maska suočava se sa velikim neuspehom jer su američki federalni regulatori prizemljili njegovo lansirano vozilo Starship nakon istrage o ekspoloziji tokom njegovog debitantskog lansiranja u aprilu ove godine.

PCPress.rs Image

SpaceX Elona Maska suočava se sa velikim neuspehom pošto je Federalna uprava za avijaciju Sjedinjenih Država naredila kompaniji da prizemlji Starship, najmoćniju raketu ikada napravljenu, dok ne preduzme korektivne mere. Debitanstko lansiranje rakete nosača u aprilu završilo se eksplozijom.

FAA je u petak saopštila da je zatvorila istragu o eksploziji i navela više uzorka koji su mogli dovesti do nesreće. SpaceX sada mora da preduzme 63 korekivne mere kako bi osigura da se takav indicent više neće ponoviti. Nakon što izvrši sve ispravke, kompanija će morati da prijavi i dobije modifikaciju licence od savezne regulative pre nego što može da pokuša sa novim lansiranjem.

Ove korektivne radnje uključuju redizajn vozila kako bi se sprečilo curenje i požari, redizajn lansirane rampe SpaceX bi bila jača i morala bi da prođe kroz nove preglede dodataka u procesu projektovanja i dodatne analize i tetsiranje kritičnih sistema, uključujući autonomne sisteme za bezbednost letenja.

Pročitajte i:  Pokretanje električnih čamaca Arc  

Elon Mask je u utorak potvrdio da Starship čeka potvrdu za lansiranje. U saopštenju u petak SpaceX je nazvao prvi test leta ključnim korakom u unapređenju sposobnosti Starship dodajući da je „pružio brojne lekcije koje direktno doprinose nekoliko nadogradnji i na vozilu i na zemaljskoj infrastrukturi kako bi se poboljšala verovatnoća uspeha na budućim letovima.“

Izvor: indianexpress.com

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,