BIZIT plus

Padaju akcije Apple u Kini

Nakon sve veće tezije između SAD i Kine padaju akcije Apple kompanije u Kini.

PCPress.rs Image

Apple je izgubio oko 200 milijardi dolara tržišne kapitalizacije tokom nekoliko dana kako rastu tenzije između SAD-a i Kine. Akcije Apple pale su u četvrtak za 3% i za 5% više tokom nedelje zbog izveštaja o zabrani upotrebe iPhone za kineske državne službenike.

O zabrani je najpre izvestio Wall Street Journal, koji je citirao neimenovane izvore koji kažu da Kina naređuje zavničnicima u centralnim vladinim agencijama da ne koriste iPhone ili druge telefone stranog brenda. Financial Times je citirao šest neimenovanih izvora u vladinim institucijama i državnim kompanijama, uključujući kompaniju za nuklearnu tehnologiju i bolnicu rekavši da im je rečeno da prestanu da koriste Apple telefone. Zabrana proširuje ranija ograničenja za korišćenje iPhone za poslovne potrebe.

„Peking nastoji da smanji svoju zavisnost od američke tehnologije, ali ova zabrana predstavlja značajnu prepreku za Apple, pošto je Kina njegovo najveće međunarodno tržište i čini oko 20% njegovih prihoda.“ – izjavila je Victoria Scholar, šef britanske platforme investicija.

Pročitajte i:  Apple navodno istražuje partnerstvo sa Google-om za funkciju na iPhone-ima koju pokreće Gemini

Do sada Apple nije dao nikakav komentar.

Izvor: arkansasonline.com

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,