Meta i Microsoft: Standardi za metaverzum

Oni koji žele da omiljenu reč Marka Zuckerberga pretvore u stvarnost okupili su se u The Metaverse Standards Forum, a kako bi ideju omeđili pravilima.

PCPress.rs Image

Bez granica retko šta dobro funkcioniše, pa to važi i za metaverzum. Novi forum je osnovala Meta, a tu su i drugi giganti – Adobe, Microsoft i Nvidia. Apple i Google se s druge strane nisu priključili, makar ne još uvek. Osnovni cilj je nadziranje razvoja otvorenog standarda za metaverzum, te razmatranje toga šta bi trebalo da se promeni da bi projekat krenuo napred.

Adobe, Epic Games, Ikea, Qualcomm, Sony, XR Association, The Khronos Group, World Wide Web Consortium i Open Geospatial Consortium udruženim snagama rade na rešavanju svih problema. Pridruživanje grupi je slobodno i besplatno, što znači da Apple i Google mogu da se priključe kadgod požele.

Još uvek je mnogo pitanja na koja niko nije odgovorio – šta je metaverzum, kako će se monetizovati i moderirati, pa je moguće da pojedini tehnološki giganti zbog toga još uvek nisu zainteresovani. Problem je i u tome što metaverzum prvo asocira na kompaniju Meta, pa ostaje da se vidi na koji način će se forum obračunati s ovim preprekama.

Pročitajte i:  Google Search se bori protiv sadržaja niskog kvaliteta

Izvor: Ars Technica

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , ,