Data centri 2024

Radnici SpaceX-a osudili ponašanje Elona Muska

Bilo je potrebno manje od dan i po da se više od 400 zaposlenih u SpaceX-u potpiše na otvoreno pismo u kojem se kritikuje izvršni direktor Elon Musk. Samo 32 sata nakon što je podeljeno pismo, grupa zaposlenih otpuštena je zbog učešća u njegovoj izradi i deljenju, što je potez koji je možda predstavljao kršenje zakona o radu.

Bilo je potrebno manje od dan i po da se više od 400 zaposlenih u SpaceKs-u potpiše na otvoreno pismo u kojem se kritikuje izvršni direktor Elona Maska nakon što su ga objavili i podelili neki od njihovih saradnika u internom ćaskanju. Samo 32 sata nakon što je podeljen, interna odredišna stranica za dokument je uklonjena sa mreže, otprilike u isto vreme kada je grupa zaposlenih otpuštena zbog učešća u izradi i deljenju pisma, što je potez koji je možda predstavljao kršenje zakona o radu. zakon.

Zaposleni razočarani potezima kompanije SpaceX

Otvoreno pismo je prvo objavljeno na internoj stranici. Zaposleni su tvrdili da je Muskovo ponašanje poslednjih nedelja postalo izvor sramote i smetnje za kompaniju. Autori pisama su dali predloge za načine na koje bi SpaceX mogao da se distancira od Muskovog prisustva na Twitter-u, kao i da učini bolje da rukovodioci i oni koji počine seksualno uznemiravanje budu odgovorni.
Najveći kanal Teams-a gde je dokument deljen imao je otprilike 2.600 članova, uglavnom popunjenih inženjerima, dok su ostali kanali Teams-a bili relativno mali. Kada je dokument na kraju dobio 404 potpisa, mnogo više ljudi se obratilo onima koji su podelili pismo na Signalu, lično i preko timova, rekavši da bi potpisali ako bi mogli da priušte da budu otpušteni u ovom trenutku. Godine 2017, druga Muskova kompanija, Tesla, otpustila je zaposlenog zbog distribucije pamfleta koji podstiče zaposlene da se udruže u sindikat.

Pročitajte i:  Grok će uskoro biti dostupan premium korisnicima X-a

Njihovi strahovi su se ispostavili kao verodostojni, pošto je menadžment SpaceX-a otpustio najmanje pet zaposlenih zbog njihovog učešća u pismu. Predsednica SpaceX-a, Gwynne Shotwell, je zatim poslala e-mail kompaniji, osuđujući dokument i obavestivši kompaniju o raskidu. Shotwell je takođe u svom mail-u tvrdila da su se drugi zaposleni koji nisu uključeni u pismo osećali neprijatno, zastrašeno i pod pritiskom da potpišu dokument. Međutim, dvojica onih koji su učestvovali u pisanju dokumenta, govoreći pod uslovom anonimnosti, osporavaju tu tvrdnju. Kažu da su jednostavno postavili pismo na kanale timova, upućivali ljude na njega i tražili podršku. Vest o otpuštanju zaposlenih proširila se širom kompanije, a mnogi od zaposlenih su izrazili užasnutost akcijama koje je SpaceX preduzeo.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,