BIZIT plus

Meta je zatvorila preko devet hiljada Facebook i Instagram naloga

Meta je zatvorila preko devet hiljada Facebook i Instagram naloga za koje se veruje da su povezane sa kineskom kampanjom.

PCPress.rs Image

Meta je saopštila da je banovala više od devet hiljada naloga na Facebooku i Instagramu. Reč je o nalozima koje je Kina koristila sa ciljem napada na korisnike u Australiji, Velikoj Britaniji i SAD-u.  Nalozi su povezani sa kineskom političkom spam mrežom.

Navedena grupa naloga se istažuje od 2019. godine. U izveštaju koji je Meta objavila u utorak, prikazano je da je uklonjeno ukupno 7.704 Facebook naloga, 954 stranica, 15 grupa i 15 Instagram naloga za koje je utvrđeno da krše politiku neautentičnog ponašanja. Oko 560.000 naloga pratilo je jedno ili više stranica. A jedna od stranica je potrošlia više od 3.500 australijskih dolara na oglase na Facebook-u.

Meta je saopštila da je reč o mreži iz Kine koja cilja na mnoge regione širom sveta uključujući Tajvan, SAD, Australiju, Japan i Veliku Britaniju. U najvećoj meri obraća se publici koja govori kineski jezik. Ova mreža je nazvana Spamouflage. Većina naloga je pokrenuta sa zajedničke lokacije kao što je kancelarija i ima smene u aktivnostima koje su u skladu sa radnim vremenom. Odnosno na nalozima nema aktivnosti tokom pauze za ručak.

Pročitajte i:  Kina izbacuje AMD i Intel procesore iz vladinih računara

Izvor: theguardian.com

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,