Meta koristi AI za kreiranje video snimaka

Veštačka inteligencija postaje sve bolja i bolja u generisanju slike kao odgovor na nekoliko reči, sa javno dostupnim AI generatorima slika kao što su DALL-E 2 i Stable Diffusion. Sada, Meta istraživači idu korak dalje od AI, gde je koriste za pravljenje video zapisa iz tekstualnog upita.

Meta koristi AI za kreiranje video snimaka

Meta će učiniti sve da ne dođe do zloupotrebe ove tehnologije

Mark Zuckerberg objavio je u na Facebook-u istraživanje pod nazivom Make-A-Video, sa 20-sekundnim klipom koji je sakupio nekoliko tekstualnih upita koje su istraživači Mete koristili i rezultirajućim video zapisima. Video snimci za svaki upit su dugi samo nekoliko sekundi i uglavnom pokazuju šta upit sugeriše, u prilično niskoj rezoluciji. Čak i tako, pokazuje novi pravac u kojem istraživanje AI ide jer sistemi postaju sve bolji u generisanju slika iz reči. Međutim, ako tehnologija na kraju bude široko objavljena, to će izazvati mnoge iste brige koje su izazvali sistemi za pretvaranje teksta u sliku, kao što je da bi se mogla koristiti za širenje dezinformacija putem videa.

Pročitajte i:  OurCrowd AI fond iz Izraela ubrzava razvoj startup kompanija u Nvidia programu

Istraživački rad koji opisuje rad objašnjava da projekat koristi AI model od teksta do slike da bi otkrio kako reči korespondiraju sa slikama i tehniku veštačke inteligencije poznatu kao učenje bez nadzora, u kojoj algoritmi preispituju podatke koji nisu označeni da razaznaju obrasci unutar njega. Kao i kod masivnih, popularnih sistema veštačke inteligencije koji generišu slike iz teksta, istraživači su istakli da je njihov model veštačke inteligencije od teksta do slike zasnovan na internet podacima. Takođe, filtrirani su podaci  za „NSFV sadržaj i uvredljive reči“, ali pošto skupovi podataka mogu da sadrže mnogo miliona slika i teksta, možda neće biti moguće ukloniti sav takav sadržaj.

Izvor: CNN

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,