Meta, Microsoft, Epic Games zajedno u metaverzumu

Grupa kompanija, uključujući neke od najvećih iz oblasti tehnologije i interneta, udružila se kako bi razvila standarde interoperabilnosti potrebne za postizanje otvorenog metaverzuma.

PCPress.rs Image

Novi projekti za metaverzum

Organizacija se zove Metaverse Standards Forum. Njeni osnivači su Meta, Microsoft, Huawei, NVIDIA, Qualcomm, Sony Interactive Entertainment, Epic Games, Unity i Adobe.

Prema izveštajima Reuters-a, kompanija koja primetno nedostaje na listi je Apple. U proteklih nekoliko godina govorilo se o tome da će Apple objaviti sopstvene slušalice za virtuelnu ili proširenu stvarnost. Apple očigledno želi da bude vodeća kompanija u metaverzumu kada uređaj postane dostupan.

Još jedno veliko ime koje nedostaje na listi je kompanija Google. Google navodno radi na razvijanju AR slušalica kodnog imena Project Iris. Takođe, kompanije Niantic i Roblox nisu na listi članova. Članstvo je besplatno i otvoreno za svaku organizaciju, tako da bi se kasnije mogle pridružiti i druge kompanije.

Kao i kod svakog standarda, standard za metaverzum bi se smatrao uspešnim samo ako ga usvoje najveće kompanije u industriji. „Više velikih lidera u industriji izjavili su da će potencijal metaverzuma biti najbolje realizovan ako bude izgrađen na temeljima otvorenih standarda“, navodi se u saopštenju.

Pročitajte i:  Uštedite preko 70 evra: Epic Games poklanja dve nove igre

Novoosnovana zajednica će se fokusirati na „pragmatične projekte zasnovane na akciji“. To će uključivati organizovanje takmičenja u hakovanju i rad na alatima otvorenog koda koji su dizajnirani da ubrzaju testiranje i usvajanje metaverzalnih standarda.

Dok će se druge kompanije priključivati u hodu, očekuje se da članovi počnu sa sastancima.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,