ERP 2024

Meta objavljuje AI model otvorenog koda koji kreira zvuk iz tekstualnih pitanja

AudioCraft omogućuje profesionalcima i entuzijastima da stvaraju muziku i efekte.

PCPress.rs Image

Veštačka inteligencija za stvaranje muzike – AudioCraft

Meta olakšava umetnicima i dizajnerima zvuka da proizvode zvuk koristeći samo veštačku inteligenciju. Meta je objavila otvoreni kod AudioCraft model koji objedinjuje tri postojeća generativna AI modela za kreiranje zvuka iz tekstualnih opisa. AudioGen i MusicGen proizvode zvučne efekte i muziku, dok EnCodec kompresuje zvuk da bi proizveo rezultate većeg kvaliteta. Muzičari ili dizajneri zvuka sada mogu imati sve što im je potrebno za komponovanje muzike.

Ova verzija uključuje unapred obučene AudioGen modele za one koji žele brzo da počnu sa radom dok će entuzijasti imati pristup celom kodu i AudioCraft modelima. Ovaj otvoreni kod omogućuje profesionalcima, istraživačima i entuzijastima priliku da treniraju modele koristeći sopstvene podatke, navodi Meta. Svi prethodno obučeni modeli koriste javni ili Meta materijal, tako da ne postoji šanse za sporove o autorskim pravima.

AudioCraft nagoveštava budućnost uloge veštačke inteligencije u muzici

Meta objašnjava AudioCraft kao način da se generativni AI zvuk učini jednostavnijim i pristupačnijim. Slike i tekst proizvedeni uz pomoć veštačke inteligencije su popularni. Meta navodi da je zvuk „malo zaostao“. Postojeći projekti su komplikovani i često se brzo završavaju. U teoriji, novi otvoreni kod će pružiti kreatorima priliku da oblikuju sopstvene modele i na drugi način prošire svoje mogućnosti.

Pročitajte i:  AI kompanije za suzbijanje slika zlostavljanja dece 

Ovo nije jedini otvoreni AI model za konvertovanje teksta u zvuk. Google je predstavio i otvorio svoj MusicLM model u maju. Ovaj sistemm Mete nije dizajniran za svakodnevne korisnike. Potrebno je da budete tehnički osposobljeni i da pravilno koristite AudioCraft. Meta navodi da je ovaj alat više za istraživanje. Razvojni tim takođe pokušava da poboljša performanse i načine kontrole ovih modela kako bi proširili njihov potencijal.

Međutim, čak i sada u ovom trenutnom stanju, AudioCraft može da nagovesti budućnost uloge veštačke inteligencije u muzici. Iako nećete nužno videti umetnike koji koriste veštačku inteligenciju kako bi u potpunosti zamenili sopstvenu kreativnost oni dobijaju sve više alata koji im omogućuju da kreiraju prateće numere, uzorke i druge elemente uz relativno malo napora.

Izvor: Engadget


*Sadržaj sličnih tema možete potražiti na PC Press YouTube kanalu:

Facebook komentari: