Meta smanjuje preporučenu starost za korišćenje Quest slušalica

Ovakav potez kompanije izaziva zabrinutost u vezi bezbednosti i zdravlja.

PCPress.rs Image

Kompanija sprovodi stroge kontrole privatnosti

Meta proširuje opseg svoje publike za Quest slušalice. Kompanija proširuje, odnosno pomera starosnu dob za kreiranje naloga za Quest 2 i 3 slušalice sa 13 na 10 godina. Kompanija će uvesti naloge koje kontrolišu roditelji. Deci će trebati odobrenje roditelja za kreiranje naloga, preuzimanje aplikacija i blokiranje pristupa već postojećem softveru. Odrasli takođe mogu postaviti ograničeno vreme korišćenja.

Meta će pružiti iskustvo „prikladno za određeni uzrast“, ​​poput preporuka da roditelji dobrovoljno navedu uzrast svog deteta. Međutim, neće prikazivati oglase deci, a roditelji će imati izbor da li će se podaci koristiti ili ne. Na taj način će se poboljšati iskustvo u korišćenju. Meta Horizon profili ovih mlađih korisnika su podrazumevano privatni i zahtevaće odobrenje za praćenje i ažuriranje aktivnog statusa. Horizon Worlds će i dalje zahtevati da korisnici imaju 13 i više godina.

Meta ovo predstavlja kao prednost za obrazovanje

Na ovaj način deca mogu da dobiju virtuelne lekcije iz nauke i iz niza obrazovnih igara, navodi kompanija. Većina obrazovnih naslova ima preporuku za decu uzrasta od 10 godina ili više, pa ne bi trebalo biti da bude nedostatka materijala i nepredviđenih problema.

Pročitajte i:  Meta formira tim za borbu protiv dezinformacija i zloupotrebu AI

Hoće li lansiranje proći bez problema, to je već pitanje za sebe. Politika kompanije je teoretski u skladu sa COPPA (Zakon o zaštiti privatnosti dece na mreži), koji zabranjuje prikupljanje ličnih podataka dece mlađe od 13 godina bez saglasnosti roditelja. Prema izveštajima, New York Times-a, Meta već pregovara o svojim planovima sa regulatorima. Međutim, postoji zabrinutost za bezbednost. VR aplikacije, posebno društvene, ponekad su sklone neprimerenom ponašanju, uznemiravanju i sličnim zloupotrebama. Meta ne može nužno zaštititi mlade korisnike od onoga što se dešava unutar aplikacija trećih strana.

Takođe, postavlja se pitanje da li je uopšte zdravo da deca koriste VR slušalice. Ovi nosivi uređaji mogu dovesti do naprezanja očiju i vrata što može biti posebno problematično za decu koja su u razvoju. Zatim, postoji i nedostatak definitivnog istraživanja o tome kako VR može da utiče na percepciju dubine i fokusiranje. Tehnologija nije definitivno opasna za decu, ali nije zagarantovano ni bezbedna.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,