Data centri 2024

Meta spremna da blokira deljenje vesti zbog novog zakona u Kanadi

Kompanija nije zadovoljna novim zakonom o online vestima koji je predložen u Kanadi. Meta, navodi da bi mogla da spreči Kanađane da dele vesti kao odgovor na zakon koji je predložila Kanada.

PCPress.rs Image

Predlog zakona C-18

Zakon je uveden od strane vladajuće liberalne vlade ranije ove godine. Zakon se odnosni na online vesti. Država nastoji da primora platforme kao što je Facebook na partnerstvo za podelu prihoda sa lokalnim novinskim organizacijama. Zakon je napravljen po uzoru na australijski kodeks za komunikaciju sa medijima. Australija je uspešno usvojila zakon početkom 2021.godine nakon značajnog otpora Google-a i kompanije Meta.

Meta navodi da želi da bude „transparentna u pogledu mogućnosti i navodi da može biti primorana da razmotri da li će nastaviti da dozvoljava deljenje sadržaja vesti u Kanadi“.

Pretnja je usledila nakon što Stalni komitet za kanadsko nasleđe nije pozvao Metu na sastanak o zakonodavstvu ranije ove nedelje. Veće je saslušalo svedočenje Google-a, ali tek nakon što je kompanija zatražila da bude uključena u postupak.

Pročitajte i:  EU aktivisti za privatnost zahtevaju da Meta prekine sa korišćenjem ličnih podataka za obuku AI

„Uvek smo pristupali našem angažmanu sa kanadskim javnim vlastima o ovom zakonu u duhu iskrene i poštene debate. Iznenađeni smo što nismo dobili poziv za učešće, posebno imajući u vidu javne komentare zakonodavaca da je ovaj zakon usmeren na Facebook, navodi Meta.

Kanadska vlada i Meta imaju oštar odnos otkako su izvršni direktor Mark Zakerberg i bivša izvršna direktorka Šeril Sandberg ignorisali sudske pozive parlamentarnog etičkog odbora 2019.godine.

Ministar Pablo Rodriguez, optužio je Metu da koristi identičan šablon koji je koristila u Australiji.

„Sve što tražimo od tehnoloških giganta poput Facebook-a je da pregovaraju o poštenim poslovima sa novinskim kućama kada profitiraju od svog rada“, rekao je Rodriguez.

Između ostalih zamerki, Meta tvrdi da sadržaj vesti nije značajan izvor prihoda za kompaniju. Kada je Australija usvojila svoj Kodeks za komunikaciju sa medijima, Meta je nakratko prekinula pristup svim vestima u zemlji. Međutim, kompanija je na kraju potpisala ugovor sa organizacijama poput News Crop-a.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,