ERP 2024

37-godišnja Amiga platforma dobila ažuriranja na Linux kernel

Poslednji komercijalni Amiga računar dostupan za prodaju bio je AmigaOne X5000, PowerPC-based revival mašina objavljena 2017.

PCPress.rs Image

Amigina velika nemačka konferencija održana prvi put od pojave COVID-a

Sama Amiga platforma je stara 37 godina, ali verujte – ljubitelji Amige imaju najnoviji Linux kernel, 6.0, noviji i radi na novijim Amiga mašinama. Prvi pravi računar za kreativce ima posebnu grupu. Na forumima programera Amiga OS-a Hyperion Entertainment, korisnik Christian, zvani xeno74, najavio je dostupnost konačnog kernela 6.0 za AmigaOne X5000 i X1000 mašine. Najava je sadržala potrebne slike 3D igara kao što su Cro-Mag Rally i Otto Mattic, zajedno sa slikama profila sistema za verifikaciju ažurnog kernela. Samo po sebi, „Linux je dostupan na neobičnom hardveru“ možda i nije toliko iznenađujuće, ali postoje i drugi ohrabrujući razvoji u oblasti Amige.

Hyperion je najavio izdavanje „veoma značajnog i sveobuhvatnog ažuriranja“ SDK-a za AmigaOS 4.1 54.16, za one koji više vole da zadrže glavni izgled i osećaj Amige na svom sistemu. Ažuriranje uključuje nove opcije za gcc kompajliranje, Simplegit i Subversion kontrolne alate i opšta ažuriranja za mnoge alate. Takođe je vredno napomenuti da se „The Biggest Amiga Event“ ponovio prošlog vikenda po prvi put od pandemije. Konferencija, Amiga37, održana u Menhengladbahu, u Nemačkoj, imala je skoro 50 izlagača, predavanja, nagrade i nastup „The Fastloaders“. Malo je verovatno da će Amiga ponovo videti mejnstrim publiku, ali energija njenih fanova je ohrabrujuća i možda lekcija za moderne sisteme.

Kao što je Džeremi Rajmer napisao na početku svoje istorije Amige od 12 delova, ljudi koji daju svoje vreme i energiju sistemu čija je matična kompanija bankrotirala kasnih 1990-ih to čine s razlogom: Amiga računar je bio pojava iz snova: jeftin, brz, fleksibilan multimedijalni računar koji je mogao da uradi skoro sve. Rukovao je grafikom, zvukom i video zapisom jednako lako kao što su drugi računari tog vremena manipulisali čistim tekstom. Bio je deset godina ispred svog vremena. Bilo je to sve što su njegovi dizajneri zamislili da može biti, osim jednog ključnog problema: svet u suštini nije bio svestan njegovog postojanja. Mnogim ljudima napori (savremenog razvoja) izgledaju uzaludni, čak i glupi. Ali onima koji razumeju, koji su bili tamo i preživeli Amigu na vrhuncu njenih moći, oni uopšte ne deluju glupo”.

Izvor: Arstechnica

 

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: