BIZIT plus

Microsoft će koristiti sopstvene čipove za AI zadatke

Microsoft je najavio projekat koji je „godinama tajno usavršavao;“ Njegov sopstveni silicijum u obliku dva nova serverska čipa. Kompanija je predstavila plodove svog rada u Microsoft Ignite-u, pokazujući Azure Maya AI Accelerator i Azure Cobalt CPU. Ovo poslednje, od kojih kompanija sa zadovoljstvom priznaje da je zasnovano na ARM-u, i dalje može izgledati nezamislivo očima tako naviknutim na dominaciju Microsofta i Intela na računarskom tržištu.

PCPress.rs Image

OpenAI dao povratne informacije o čipovima

Kompanija se obratila OpenAI-u da dobije povratne informacije o Azure Maya-i i da koristi modele kompanije za testiranje. Izvršni direktor OpenAI Sem Altman rekao je da će ažurirani Microsoft-ov Azure takođe pružiti priliku za obuku poboljšanih modela i učiniti ih pristupačnijim korisnicima.

Prilagođeno dizajnirani čipovi mogu dodatno optimizovati Microsoft-ovu infrastrukturu umesto da se oslanjaju na opcije treće strane. „Slično kao što vam izgradnja kuće omogućava da kontrolišete svaki izbor dizajna i detalja, Microsoft vidi dodavanje domaćih čipova kao način da osigura da je svaki element prilagođen za Microsoft Cloud i AI radna opterećenja“, objašnjava se u blogu kompanije. „Čipovi će se ugnezditi na prilagođene serverske ploče, smeštene u stalke po meri koji se lako uklapaju u postojeće Microsoft centre podataka. Hardver će raditi ruku pod ruku sa softverom — zajednički dizajniranim da bi se otključale nove mogućnosti i mogućnosti.“

Pročitajte i:  Neke Windows 11 nadogradnje instaliraće se bez restarta računara

Kompanija planira da koristi novi Maya 100 AI Accelerator za pokretanje nekih od najvećih internih AI radnih opterećenja Microsoft Azure. Microsoft tvrdi da će i akcelerator i Azure Cobalt CPU poboljšati efikasnost i performanse. Čipovi će doći do Microsoftovih centara podataka početkom sledeće godine radi pokretanja usluga kao što su Microsoft Copilot (sada obuhvata Bing Chat) i Azure OpenAI Service.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: