Microsoft će morati da otkrije slučajeve seksualnog uznemiravanja

Tehnološki gigant nije uspeo da ubedi akcionare da glasaju protiv predloga.

PCPress.rs Image

Akcionari Microsoft-a primorali su tehnološkog giganta da napiše godišnji izveštaj u kojem do detalja treba da objasni kako se bavi slučajevima seksualnog uznemiravanja unutar kompanije. Investitori su glasali za usvajanje predloga kojim se traži godišnji izveštaj na njihovom nedavnom sastanku uprkos preporuci kompanije da glasaju protiv.

Bill Gates je imao sumnjivo ponašanje

Microsoft je planirao da otkrije, kako sprovodi politiku seksualnog uznemiravanja i rodne diskriminacije čak i pre glasanja. Međutim, kompanija nije želela da otkrije nezavisne istrage o svojim rukovodiocima, uključujući i istragu o Bill Gates-u. Jedan od ključnih zahteva predloga je obelodanjivanje istraga na izvršnom nivou, prema izveštaju Wall Street-a.

Nakon vesti da se Bill i Melinda Gates razvode, pojavili su se izveštaji u kojima se Bill optužuje za sumnjivo ponašanje. Suosnivač Microsoft-a je navodno proganjao žene koje su radile za njega i za Fondaciju Bill i Melinda Gates. Upravni odbor Microsoft-a je 2019. godine otvorio istragu nakon što je otkrio da je Bill Gates imao aferu sa jednom od zaposlenih pre 20 godina.

Pročitajte i:  Olakšana popravka Microsoft Surface uređaja 

PCPress.rs Image

Veću transparentnost oko seksualnog uznemiravanja u kompaniji predložio je provajder finansijskih usluga Arjuna Capital. Natasha Lamb, menadžer u Arjun-i, rekla je tokom sastanka da je investitor „zabrinut zbog navodne Microsoft-ove kulture seksualnog uznemiravanja na radnom mestu i njegove istorije neispunjenih prethodnih obaveza da se to reši“.

Izveštaji o istrazi Gates-ove afere i ponašanja „dovode u pitanje da li Microsoft održava i štiti kulturu seksualnog uznemiravanja, posebno kada se vidi kako je Bill Gates bio zaštićen oko ovog pitanja od strane odbora“.

Uprkos savetima protiv glasanja za predlog, Microsoft će preduzeti korake da ispoštuje predlog. Predsednik kompanije Brad Smith rekao je da će Microsoft sagledati i treću stranu da proceni svoje istrage i da će podeliti izveštaje o tim procenama.

Takođe, on je dao uvid u ono što bi godišnji izveštaji uključivali. Očigledno, tehnološki gigant je primio 51 tužbu zaposlenih u fiskalnoj godini koja se završava u junu, a 47 odsto njih je bilo potkrepljeno. Godinu dana pre toga kompanija je primila još 142 tužbe.

Pročitajte i:  Microsoft planira da otvori Data centar na mestu nesuđene Foxconn fabrike

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,