Microsoft Copilot je ono što je trebalo da bude Google Assistant na ChromeOS-u

Trenutno se održava Microsoft Build konferencija za programere.

PCPress.rs Image

AI dolazi u Windows 11, ali je prvo trebalo da dođe na Chromebook

Kao što možda pretpostavljate, mnogo se priča o veštačkoj inteligenciji i o tome kako Microsoft planira da integriše Bing Chat u različite delove softvera.

Postoji mnogo stvari koje bismo mogli da analiziramo u vezi sa onim što se najavljuje na Build-u, ali to ćemo ostaviti za neki drugi put. Ono što je privuklo našu pažnju je najava Microsoft Copilot-a, koji bi trebalo da stigne u Windows 11 kasnije ove godine.

Čini se da je Microsoft Copilot u suštini reinkarnirana verzija Cortane i opisan je kao „centralizovana AI pomoć za kupce“. Kada postane dostupan, Copilot će biti dostupan preko dugmeta na taskbaru i moći će da radi sve, od odgovaranja na postavljena pitanja, prelaska na tamni režim i još mnogo toga.

Što se tiče „mnogo više“ dela, Copilot nije samo za interakciju sa sistemskim postavkama u operativnom sistemu Windows 11. Ali to je u osnovi Microsoft-ov način da Bing Chat dovede do masa, bez potrebe za otvaranjem Microsoft Edge-a ili druge aplikacije, tako da ćete moći da mu postavite brzo pitanje i dobijete odgovor, direktno sa Copilot sidebara.

Pročitajte i:  Microsoft mora da prestane da prodaje sigurnost kao premijum ponudu 

Dakle, gde ovde dolazi ChromeOS? Već možete da pristupite Assistant-u i Pretrazi pomoću dugmeta Everything na Chromebook-u, ali još uvek postoji nekoliko ograničenja. Kao prvo, Copilot takođe donosi nove dodatke za Bing Chat koji su nedavno najavljeni. Kada bude dostupan, možete da koristite Copilot da sebi naručite večeru ili da ga pitate za neke preporuke za listu pesama, a zatim da Spotify otvori onu koju ste izabrali.

Ništa od ovoga nije moguće sa onim što možete da uradite sa Chromebook-ovima i ChromeOS-om, i ne možemo a da se ne osećamo kao da je Google malo zaostao. Naravno, nije da Google neće moći da implementira ovakve stvari.

Na I/O 2023, Google je imao mnogo toga da kaže o veštačkoj inteligenciji, ali se umesto toga više fokusirao na to kako planira da integriše Bard u sopstvene aplikacije Workspace. Bard se takođe nadograđuje na nekoliko drugih načina, jer Google takođe planira da ponudi dodatke za svoje korisnike.

Ono gde Microsoft već ima prednost je to što će pored najave Copilot-a i dodataka za Bing Chat, oni biti dostupni ranije nego što biste očekivali. Očekuje se da će kompanija lansirati Copilot za Windows 11 negde u junu, što će se verovatno poklopiti sa trenutkom kada će Bing Chat dobiti integraciju dodataka.

Pročitajte i:  ASUS predstavio ASUS Vivobook S 15, prvi Copilot+ PC sa Windows 11 AI podrškom

U nekim aspektima, odluka Google-a da “igra na sigurno” sa svim ovim inovacijama u AI prostoru je ispravna. Barem kada je u pitanju etika i uveravanje da su ove vrste alata zaista spremne za svet potrošača. Ali teško je zanemariti šta Microsoft radi sa Bing Chat-om, a kamoli sa onim što je već moguće sa ChatGPT-om. Nadamo se da Google vodi beleške i da ćemo da vidimo sličnu funkcionalnost na Chromebook-ovima i ChromeOS-u u budućnosti.

Izvor: Androidcentral

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,