BIZIT plus

Microsoft daje neočekivani tutorial o tome kako instalirati Linux 

Microsoft je objavio uputstva o tome kako preuzeti i instalirati Linux.

PCPress.rs Image

Možda će vam trebati – Windows 10 više nije besplatna nadogradnja 

Dobavljač softverskog sistema iz oblasti Seattle-a objavio je koristan vodič pod nazivom “Kako preuzeti i instalirati Linux”, što je izazvalo reakcije od neverice do zabave.

Microsoft predlaže četiri alternativna načina instalacije: korišćenje Windows Subsystem for Linux 2, korišćenje local VM-a, korišćenje cloud VM-a ili instalaciju direktno na metal. WSL verzija 2 je VM. To je jasno vidljivo na slikama, gde piše:

  • Installing: Virtual Machine Platform
  • Virtual Machine Platform has been installed. 

Dakle, izbori se svode na instalaciju na metalu ili u VM-u. To ostavlja samo pitanje vrste VM-a: ugrađeni, dodatni VM ili VM u oblaku.

Možda je suština članka nešto suptilnija. Može li to biti neka neizgovorena potvrda da vam možda treba besplatni operativni sistem za računar? Program nadogradnje na Windows 10, koji je počeo 2015. godine, trebalo je da bude završen godinu dana kasnije. Zapravo, nije. Besplatne nadogradnje su nastavile da rade čak i 2020. godine. Časopis “Which?” je izvestio da je to i dalje radilo u julu 2023. godine.

Pročitajte i:  Microsoft Copilot AI će uskoro moći da se pokreće lokalno

Navodno, od septembra, to više nije tačno i besplatne nadogradnje sa Windows 7, 8.0 i 8.1 više ne funkcionišu. Dakle, ako ste odlagali nadogradnju, ali se još nadali besplatnoj kopiji – možda za nepodržani Macintosh, na primer – sada bi moglo biti prekasno. Linux može biti vaš najbolji put napred. Možda bi preporučivanje Chrome OS Flex kao zamenu za macOS bilo korak predaleko, čak i za Microsoft.

Kada VM nije VM? 

Iako je WSL 2 posvećeni Linux VM, originalni WSL, sada nazvan WSL 1, bio je potpuno drugačija stvar. WSL 1 koristi uslugu nazvanu LXSS Manager za prevođenje poziva Linux kernel ABI u NT. Microsoftov pregled WSL 1 upoređuje okolinu Linux-a s ranijim POSIX, SFU i SUA okolinama, govoreći: Mogli smo da  koristimo početna ulaganja napravljena u ovom području i da ih proširimo ih kako bismo razvili Windows Subsystem for Linux.

WSL 1 potekao je iz Projekta Astoria, prvobitnog mosta namenjenog za pokretanje Android aplikacija na Windows-u. Linux procesi su se mešali s Win32 procesima, upravljali Windows uslugama pomoću Linux alata i mnogo toga – bez punog VM-a uključenog bilo gde.

Pročitajte i:  Hakeri koje sponzoriše Rusija napadaju Microsoft

Izvor: Theregister

Facebook komentari: