BIZIT plus

Američka savezna država Juta tuži TikTok zbog pitanja bezbednosti dece i veze sa Kinom

“Poznat je kao proizvod koji stvara zavisnost sa dizajnerskim karakteristikama namenjenim manipulaciji decom,” navodi se u tužbi.

PCPress.rs Image

“Proizvod koji stvara zavisnost”

Juta je tužila TikTok zbog pitanja bezbednosti dece i vlasništva kompanije sa sedištem u Kini. U tužbi, aplikacija je nazvana “proizvodom koji stvara zavisnost”. TikTok je optužen da zavarava svoje korisnike u vezi sa svojim odnosom sa matičnom kompanijom ByteDance. Juta je nedavno usvojila neka od najstrožih zakona o društvenim medijima u zemlji. Prema novom zakonu potrebno je odobrenje roditelja za tinejdžere koji koriste društvene medije.

Tužba upoređuje TikTok sa aparatom za kockanje koji pruža “dopaminsku manipulaciju” pokrenutu povlačenjem prsta prema gore na videima. Ta zavisnost je posebno štetna za “još uvek nerazvijen” mozak mladih korisnika i može stvoriti zavisnost o aplikaciji, navodi država. Američki hirurg upozorio na štetne efekte po mentalno zdravlje vezane za društvene medije. Navodno, informacije koje se koriste prolaze kroz određene promene ili su podvrgnute obradi pre nego što budu objavljene.

“Ono što ova deca (i njihovi roditelji) ne znaju je da ih TikTok laže o sigurnosti svoje aplikacije i prisiljava ih da je neprestano proveravaju i koriste, bez obzira na strašne efekte na njihovo mentalno zdravlje, fizički razvoj, porodični život i socijalni život”, navodi se u tužbi.

Pročitajte i:  Bajden potpisao zakon koji može da zabrani TikTok

Tužba takođe istražuje veze TikTok-a sa Kinom

“Da bi izbegao pažnju svojih korisnika (i regulatora), TikTok je takođe zavarao korisnike u Juti u vezi sa stepenom povezanosti i kontrole od strane ByteDance-a, svoje kineske matične kompanije.”

TikTok je ranije saopštio da je posvetio više od 1,5 milijardi dolara za sigurnost podataka i odbacio optužbe da špijunira za vladu Kine. Kompanija je takođe nedavno otvorila Transparency and Accountability Center u nastojanju da se odbrani od regulatora i potencijalnih zabrana.

Savezna vlada još nije preduzela konkretne mere protiv društvenih medijskih platformi, ali su države bile aktivnije. Juta je nedavno donela zakon koji obavezuje roditelje da dobiju dozvolu pre nego što njihova deca mogu da otvore naloge na društvenim mrežama kao što su TikTok, Snap i druge slične platforme.

Takođe uvedene su mere koje uključuju roditeljske kontrole i funkcije provere uzrasta.. Država nije išla tako daleko kao Montana, koja je potpuno zabranila korišćenje TikTok-a. Sud treba da razmotri argumente prema tužbi. Ovaj slučaj može imati značajne posledice jer bi mogao otvoriti vrata za više nadzora nad kompanijama sličnim TikTok-u i postaviti presedan, koji će se primenjivati širom SAD-a. Ishod ovog slučaja mogao bi da utiče na buduće odluke i regulacije u vezi sa društvenim medijima i aplikacijama u SAD-u.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,