Microsoft dodaje SSE4.2 na listu kompatibilnosti u Windowsu 11

Iako se Windows 11 sada približava trećoj godišnjici, hardverski zahtevi ostaju nepromenjeni. 

PCPress.rs Image

U najnovijoj Canary verziji 26063, lista blokada kompatibilnosti dobila je još jednu vrednost

I dalje vam je potreban Intel procesor 8. generacije ili AMD Ryzen procesor 2. generacije (ili noviji) sa nekoliko dodataka kako biste pokrenuli operativni sistem u zvanično podržanom režimu. Taj zahtev je prilično lako zaobići, što je pomoglo korisnicima sa starim hardverom da relativno dobro pokreću Windows 11. Međutim, sa Windowsom 11 verzije 24H2, stvari se menjaju.

Do sada verovatno znate da Windows 11 verzija 24H2 (njene testne verzije) zahteva POPCNT instrukciju za pokretanje. Procesori bez POPCNT više ne mogu pokretati 24H2 verzije, čak ni sa postojećim modifikacijama. Microsoft je nedavno dodao odgovarajući registar u Windows registar, opovrgavajući neke spekulacije da je zahtev za POPCNT instrukciju privremena mera ili greška. Iskustvo postavljanja sada takođe upozorava na nedostajuće instrukcije prilikom instaliranja verzije 24H2 na starim računarima.

U najnovijoj Canary verziji 26063, lista blokada kompatibilnosti dobila je još jednu vrednost – “BlockedBYSSE4.2” sada proverava da li vaš procesor podržava set instrukcija SSE4.2. Možete to proveriti pokretanjem Registry Editora i odlaskom na Computer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\AppCompatFlags\CompatMarkers\GE24H2.

Može biti lako da budete ljuti zbog Microsofta koji blokira stari hardver od pokretanja svog operativnog sistema. Međutim, imajte na umu da je SSE4.2 set instrukcija koji je uveden pre šesnaest godina. Bez obzira da li vam se to dopada ili ne, nove funkcije zahtevaju moderniji hardver, pa je prirodno videti da stari procesori više ne mogu pokretati OS za koji nisu ni bili dizajnirani u prvoj liniji.

Pročitajte i:  Šta je Windows 11 LTSC i da li ga možete instalirati na svom računaru?

Čitava priča oko POPCNT-a nije ništa novo u Microsoftovom svetu. Čak i Windows 10, koji se smatra univerzalno “omnivor” u smislu kompatibilnosti sa hardverom, morao je u jednom trenutku odbaciti neke čipove. Počevši od Ažuriranja za april 2018, Windows 10 ne može pokrenuti određene Intel mobilne čipove zbog bagova u sada nepodržanom drajveru za grafiku.

Izvor: Neowin

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *