MSI objavljuje Intel BIOS sa podrškom za 256GB RAM-a, samo u slučaju da 192GB nije dovoljno

Vaš tipičan gejming računar ne zahteva ni blizu 256GB RAM-a, ali mi koristimo računare i za druge stvari osim igranja.

PCPress.rs Image

Bolje je imati previše nego nedovoljno

Stvari poput kreiranja sadržaja ili virtuelnih mašina su prve koje nam padaju na pamet. Ili jednostavno pokretanje Chrome-a sa stotinu otvorenih tabova.

Ako ste jedan od retkih koji zahtevaju velike količine sistemske memorije, imate sreće. MSI je započeo proces objavljivanja Intel 600 i 700 serija matičnih ploča BIOS-a koji podržavaju do 256GB sistemske RAM memorije. Ovi BIOS-i se dodaju onima koje su već objavili koji dodaju podršku za 256GB RAM-a za svoj AM5 opseg matičnih ploča.

Kada su Intel-ova 12. generacija procesora i 600-serijske matične ploče lansirani, maksimalna količina VRAM-a koju ste mogli instalirati bila je 128GB. Za većinu nas to je bilo dovoljno, ali kada počnete da uzimate u obzir aplikacije koje troše mnogo RAM-a, kao što su virtuelne mašine, razvoj softvera, produkcija muzike sa više kanala ili bilo koja od hiljadu drugih stvari, čak i 128GB može biti ograničavajuće.

Pročitajte i:  Najbolja RAM memorija za AMD Ryzen 7 8700F

Zatim je došla nebinarna memorija, što znači da možete kupiti module sa polovičnim koracima. Lepo je imati opciju da instalirate 2x 24GB RAM-a, što popunjava veliku prazninu između konfiguracija 2x 16GB i 2x 32GB. Da bi se prilagodili ovim čudnim kapacitetima, DDR5 platforme su primile BIOS ažuriranja koja su povećala maksimalnu količinu RAM-a na 192GB (4x 48GB).

Do sada su zadaci koji gutaju RAM zahtevali skupu HEDT sistemsku ili radnu memoriju, što obično znači i skupu matičnu ploču i procesor koji ide uz nju. Iako ste i dalje ograničeni na podršku za dvostruki kanal na glavnim platformama, sposobnost instaliranja do 256GB RAM-a definitivno će privući određeni broj korisnika.

Ne očekujte da 4x 64GB ili 2x 128GB setovi RAM-a budu jeftini. Čak i 4x 48GB set će vas koštati negde oko 650$ za ovaj Corsair DDR5-5200 set.

Dovoljno je reći, kupovina ogromne količine memorije ima smisla samo ako koristite aplikacije koje od toga imaju koristi. Gejmeri ne moraju da se prijavljuju, iako ideja o kreiranju 192GB RAM diska za par igara i 64GB za opštu upotrebu ima svoju privlačnost.

Pročitajte i:  Kako videti koliko RAM-a ima u vašem računaru (i koja je brzina)

Izvor: Pcgamer

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *