Microsoft donosi zaštitu od phishing napada i na Chrome

Zbog popularnosti Chrome pretraživača, i oni koji su na Windows-u uglavnom ne koriste Microsoft Edge, pa se Microsoft odlučio da neke Windows Defender prednosti donese i na Chrome, a preko nedavno objavljenih ekstenzija. Do takve odluke se došlo budući da, prema istraživanjima, Microsoft Edge uspešno štiti od 99% phishing napada, te se liste malicioznih URL-ova konstantno dopunjavaju, dok Google u okviru svog Chrome pretraživača uspeva da spreči tek 87% napada.

PCPress.rs Image

Phishing nije novost, a napadači konstantno smišljaju nove načine na koje bi mogli da ovaj tip prevare logički, tehnički i logistički podrže, i na kraju izvrše. I pored velikih napora koji se ulažu u podizanje svesti korisnika interneta, i dalje se dešava da ovakve prevare uspevaju, te neke vrste phishing-a tako traju veoma dugo. Jedna od poznatijih je takozvana „nigerijska šema prevare“, u kojoj se putem mejla žrtvi obećava određena nagrada ako uplatom neke sume novca pomogne napadaču, koji se obično predstavlja kao princ/princeza, da dođe do rešenja svog „problema,“ koji je obično u vezi sa nekim izmišljenim nasledstvom. Reakcije žrtava na te mejlove obično nisu da ih uklone sa svojih računara, ili da ih prijave odgovarajućim organima, već se, na žalost, često počinje sa uplatom novca, a tu se uopšte ne radi o malim sumama – iznosi idu i do par hiljada evra, a količina novca se povećava prilikom svake sledeće uplate.

Pročitajte i:  Google koristi AI za predviđanje poplava

PCPress.rs Image

Oni koje ovaj tip prevara brine, te se plaše da bi slučajno mogli da kliknu na neki maliciozni link, trebalo bi da instaliraju Microsoft-ov dodatak koji može da se nađe u Chrome online prodavnici.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,