ERP 2024

Microsoft: E-veštine za Srbiju

SRBIJA INTERNET DOMEN DAN E-veštine više ne mogu da budu tretirane kao dodatna prednost, ni od strane državnih instutucija ni privatnog sektora. U 21. veku i društvu koje stremi kompetitivoj ekonomiji zasnovanoj na znanju, informatičkoj pismenosti mesto je u temeljima edukacije, zajedno sa čitanjem i pisanjem, zaključak je okruglog stola “E-veštine za Srbiju” . Okrugli sto, u okviru inicijative Evropske komisije „Evropska nedelja e-veština”, organizovali su Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo, kompanija Microsoft Srbija i Privredna komora Srbije.

„Evropska unija je shvatila važnost e-veština za podizanje konkurentnosti privrede, pa moramo i mi” rekla je otvarajući skup ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo Jasna Matić.

Rezultati poslednje IDC studije ističu apsolutnu potrebu za razvojem E-veština u Evropi u kojoj će za 5 godina više od 90 odsto poslova zahtevati upotrebu neke od IT veština, nezavisno od sektora ili veličine preduzeća, istakao je generalni direktor kompanije Microsoft Srbija Vladan Živanović.

“Microsoft je u Srbiji, kao i u Evropi, posvećen tome da građanima omogući sticanje i razvoj E-veština. Angažovani smo u programima sa Vladom Republike Srbije, nevladinim organizacijama, akademskim institucijama i privrednim sektorom kako bismo ih podržali i ohrabrili u obezbeđivanju obuka za razvoj E-veština za što je moguće širi krug ljudi“ rekao je Živanović.

Pročitajte i:  Microsoft uklanja još jedan alat iz Control Panel-a Windowsa 11

Razvoj E-veština na svim nivoima doprinosi ekonomskom oporavku. U regionu centralno istočne Evrope preduzeća i organizacije koje koriste informacione tehnologije zapošljavaju 392.000 IT profesionalaca koji rade na Microsoft tehnologijama, i taj broj će u značajnoj meri rasti u narednom periodu. Na to da Srbija nije izuzetak, i da potreba za IT profesionalcima raste uprkos krizi, ukazuje primer da je ovih dana Microsoftov Razvojni Centar u Beogradu raspisao konkurs za 12 novih radnih mesta za programere.

“U poslednjih 10 godina ulaganjem u ICT sektor, 15 zemalja Evropske Unije povećale su produktivnost na poslu za 50 odsto. Problem naše privrede jeste generacijski jaz i upravo tu do izražaja dolazi neophodnost posedovanja e-veština“ zaključila je Jelena Jovanović, sekretar Udruženja informatičke delatnosti PKS.

Pojedincima su E-veštine potrebne da bi ostvarili lični i profesionalni rast, a oni zauzvrat ubrzavaju ekonomski rast zemlje. Okrugli sto bio je prilika da se ključni učesnici ideje sretnu, predstave dosadašnje rezultate i što je još važnije, zacrtaju put kojim će se razvoj E-veština kretati u narednom periodu. Svoja iskustva u radu na svim nivoima informatičke edukacije i ambicije okupljenima su prezentovali pored organizatora još i Nacionalna služba za zapošljavanje, CET, IAN-Telecentre Europe, i Smart.

Pročitajte i:  Google uvodi update za pretrage kako bi se pridržavao pravila EU o tehnologiji

Izvor: Microsoft

Facebook komentari: