BIZIT plus

Microsoft Excel ugrožava istraživanja ljudskih gena

Za one koji žele urednu bazu podataka Microsoft Excel je jedno od rešenja. Dok je ovakvo formatiranje korisno za čuvanje imena, brojeva telefona, naslova iz filmske kolekcije, te mnogih drugih informacija, izgleda da se Excel ne slaže dobro sa istraživanjem ljudskih gena.

PCPress.rs Image

Greška u tabelama

Radi se o tome da je HUGO Gene Nomenclature Committee izdao vodič za imenovanje ljudskih gena, a Excel je „odlučio“ da podatke tumači drugačije od planiranog. Tako je, na primer, u slučaju MARCH1 – što je Membrane Associated Ring-CH-Type Finger 1 – Excel odlučio da ime protumači kao datum, te je naziv gena tako i formatirao. Komitet od istraživača sada traži da promene imena pojedinih gena, a kako bi se u budućnosti izbegle slične greške.

PCPress.rs Image

Iako ovaj slučaj zvuči trivijalno, posledice bi mogle da budu ozbiljne, te bi pogrešno formatirani podaci mogli da ugroze tokove istraživanja, i pojedine projekte vrate čak nekoliko godina unazad. Jedna studija iz 2016. godine pokazuje da je od 3.597 objavljenih naučnih radova čak petina pogođena greškama do kojih je došlo prilikom Excel formatiranja.

Pročitajte i:  Imena Excel ćelija

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: