BIZIT plus

Microsoft gasi Cortana iOS i Android aplikacije

Kako stoje stvari, Cortana, Microsoft-ov digitalni AI asistent izgleda da ide u penziju. Ranije je ova kompanija objavila da će ukloniti AI asistenta iz svoje Android launcher aplikacije, a sada su objavljene i dodatne informacije koje ukazuju na takav ishod.

PCPress.rs Image

Ipak, promene se neće desiti preko noći. Microsoft će 7. septembra ove godine ugasiti podršku za Cortana dodatke drugih proizvođača. Početkom 2021. godine, planirano je gašenje Cortana aplikacije na iOS i Android operativnim sistemima, kao i sadašnje funkcionalnosti na Surface Headphones slušalicama. A u prvoj polovini sledeće godine, biće onemogućen pristup ovom asistentu i sa Harman Kardon Invoke zvučnicima.

Upravo plan da se ukine Cortana za Invoke zvučnike predstavlja najveću glavobolju za Microsoft. Očekuje se da će to (s pravom) izazvati veliko negodovanje među korisnicima ovih zvučnika, jer je digitalni asistent verovatno bio jedan od značajnijih razloga da se odluče upravo za taj model. Kompanija planira da na svim tim zvučnicima automatski instalira novi update firmware-a, koji će ih pretvoriti u bluetooth zvučnike.

Pročitajte i:  Microsoft ulaže 4 milijarde evra u Francusku

Kao obeštećenje, vlasnici Invoke zvučnika dobiće od Microsoft-a poklon karticu sa iznosom od 50 dolara. Takođe, vlasnici Surface Headphones-a, dobiće poklon karticu u iznosu od 25 dolara.

Ipak, Microsoft najavljuje da Cortana neće potpuno nestati. Ona će biti implementirana u poslovne aplikacije kao što su Outlook i Teams. Drugim rečima, nakon neuspeha na tržištu kod krajnjih korisnika, Microsoft traži novu nišu u kojoj neće imati konkurenciju Google Assistant-a i Alexa-e.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: