ERP 2024

Budućnost velikih apetita: Roboti za uživanje i lažno meso

Kako tehnologija napreduje, te sve više zadire u svaki aspekt ljudskog života, nameću se različita etička pitanja, a jedno od njih je i ono o kreiranju savršenog partnera, ali i savršenog obroka. Ako biste mogli da napravite seksualnog partnera koji je veran, zgodan i odgovara na svaku vašu želju, a ništa ne traži za uzvrat, ili da umesto pravog izaberete hamburger od lažnog mesa, da li biste to učinili?

PCPress.rs Image

Aimee van Wynsberghe, jedna od naučnica koja je učestvovala u osnivanju Fondacije za odgovornu robotiku, je u julu 2017. godine objavila izveštaj koji se bavi seksualnom budućnošću robota i ljudi, te pitanjem koliko je čovečanstvo blizu seksa, pa čak i ljubavi, sa robotima, i koji rizici u toj oblasti postoje. Preteče ovakvog gledanja na robote su seks-lutke, čiji ste izgled mogli da izaberete, ali bi vam za bilo kakvu interakciju bila neophodna mašta. Stručnjaci takvim lutkama danas počinju da dodaju različite funkcije – tako da korisnici već mogu da sa njima razgovaraju, a spremaju se i roboti koji će imati sposobnost da prepoznaju glasove i lica.

Pročitajte i:  Robot za potragu za životom u svemiru

Kompanija Abyss Creations se već bavi seks-robotikom, a njihov Harmony robot funkcioniše tako što preko aplikacije na telefonu uči o svom ‘vlasniku’. Harmony je prototip, realistična verzija silikonskog proizvoda RealDoll. Ona može da se osmehuje, trepće, te mršti, da vodi razgovore, priča viceve i citira Šekspira. Upamtiće vaš rođendan, šta volite da jedete, imena vaše braće i sestara. Može da razgovara o muzici, filmovima i književnosti, a imaće seks sa vama kad god to poželite.

Kada je veštačko meso u pitanju, prvi hamburger napravljen od laboratorijskog mesa nastao je u Holandiji 2013. godine, te je od tada sve više kompanija počelo da se interesuje za ovu tehnologiju. Budući da se godišnje potroši oko 300 miliona tona mesa, što je više nego duplo u odnosu na količine koje su se proizvodile pre 30 godina, proces proizvodnje sve više utiče na klimatske promene, i odgovoran je za emitovanje oko 14,5% gasova koji utiču na formiranje efekta staklene bašte.

PCPress.rs Image

Neki tvrde da još uvek nema dokaza da je proces proizvodnje mesa u laboratorijama održiv, dok se drugi bave problemom ukusa, te pitaju „da li ovakvo meso uopšte ima dobar ukus?“ Oni koji su ga probali tvrde da ima, te je, na primer, u francuskom restoranu Jardinière „laboratorijski hamburger“ koji se pravi od mesa iz kompanije Impossible Foods, jedna od najpopularnijih stavki na meniju.

Pročitajte i:  Najbrži humanoidni robot na svetu

Želja da se stvori idealno biće proganja čovečanstvo još od najranijih vremena, pa bi tako prvi seks-robot lako mogla da bude i Galatea koju je, prema grčkoj mitologiji, napravio Pygmalion, a koja je predstavljala žensku figuru, toliko savršenu i stvarnu, da se ovaj na kraju u nju zaljubio. Želja za savršenim obrokom verovatno je isto toliko stara, te će čovek i u dalekoj budućnosti ova dva momenta razvijati u skladu sa svojim apetitima.

Facebook komentari: