ERP 2024

Microsoft i Amazon su pod istragom antimonopolskih organa Velike Britanije zbog usluga u oblaku

Zvaničnici su zabrinuti i smatraju da je previše komplikovano za korisnike da pređu na drugog provajdera usluga.

PCPress.rs Image

Microsoft i Amazon se suočavaju sa sve većim antimonopolskim ispitivanjima

Komisija za tržišnu konkurenciju i tržište Velike Britanije (CMA) saopštila je da će istražiti tržište usluga u oblaku kako bi utvrdila da li kompanije primenjuju antikonkurentske prakse.

Amazon i Microsoft su daleko najveće kompanije u toj oblasti u Velikoj Britaniji. Prema izveštaju regulatora, kompanije su prošle godine imale tržišni udeo između 70 i 80 odsto. Google se nalazi na trećem mestu sa relativno skromnim udelom između pet i 10 osto.

Regulatori smatraju da je konkurencija na tržištu ograničena brojnim faktorima koji otežavaju korisnicima da pređu na druge provajdere uslga ili da koriste više istovremeno.  Ključni problem su takozvane naknade. Korisnici često moraju da plate kako bi preneli svoje podatke na drugu uslugu. “Trošak prenosa podataka između rivalskih kompanija može odvratiti korisnike od korišćenja više od jednog provajdrea usluga u oblaku. U nekim slučajevima taj prelazak je dosta skup”, navode regulatori.

Pročitajte i:  Google, Intel i Arm računaju na dominaciju Nvidia AI čipova 

Nedostatak interoperabilnosti i prenosivosti može učiniti da korisnicima bude previše naporno da konfigurišu svoje podatke i aplikacije da rade na različitim uslugama, navode regulatori. Takođe, popusti mogu odvratiti korisnike od korišćenja više provajdera usluga.

Takvi faktori pružaju  Microsoft-u i Amazon-u prednost u odnosu na konkurenciju, navode regulaori. “Ograničenja sposobnosti korisnika da verodostojno prete prelaskom mogu smanjiti konkurentski pritisak na liderima na tržištu. Na taj način liderima se pruža određeni stepen tržišne moći”. “Ako korisnici imaju problema sa prelaskom i korišćenjem više provajdera usluga, to bi moglo otežati konkurentima da se efikasno takmiče sa Amazon-om i Microsoft-om.”

CMA planira da završi svoju istragu do aprila 2025. godine

Pored toga, regulatori navode da su neki pružaoci usluga u oblaku izrazili zabrinutost zbog poslovnih praksi licenciranja softvera nekih kompanija. Tu se posebno misli na Microsoft. “Primili smo pritužbe na račun Microsoft-a. Navodno, Microsoft, u cilju promovisanja svoje sopstvene Azure cloud platforme, primenjuje strategije koje otežavaju korisnicima da koriste Microsoft-ove softverske proizvode na infrastrukturi drugih konkurentnih provajdera usluga u oblaku. “, navodi se u izveštaju. Proizvodi koji su u pitanju uključuju Windows i Microsoft 365.

Pročitajte i:  Microsoft najavio otpuštanja i restruktuiranje svoje Mixed reality divizije

“Od regulatora nam je stigla preporuka da javne infrastrukture usluga u oblaku budu podvrgnute dubinskom ispitivanju”, izjavila je izvršna direktorka CMA Sarah Cardell. “Ovo tržište je vredno 7,5 milijardi funti odnosno oko 9,1 milijardu dolara. Tržište podržava niz online usluga – od društvenih medija do modela zasnovanih na veštačkoj inteligenciji. Mnoge kompanije sada potpuno zavise od usluga u oblaku, što čini efikasnu konkurenciju na ovom tržištu neophodnom.” CMA planira da završi svoju istragu do aprila 2025. godine.

Microsoft i Amazon navode da će konstruktivno sarađivati sa CMA. Amazon je osporio tvrdnje regulatora. Kompanija navodi da su zaključci nadzornog organa zasnovani na “fundamentalnom nesporazumu o tome kako se IT sektor funkcioniše, i uslugama i popustima koji su dostupni.”

Takođe, usluge u oblaku su bile sporne u još jednoj borbi između Microsoft-a i CMA. Regulator je prvobitno blokirao predloženu akviziciju Microsoft-a vrednu 68,7 milijardi dolara. Regulator je izneo zabrinutost zbog strahova da bi Microsoft imao previše moći na tržištu igara u oblaku. Microsoft je kasnije obećao da će prodati prava za striming igara u oblaku sa naslovima Activision Blizzard-a kompaniji Ubisoft ako sporazum prođe. Taj ustupak, kao deo revidiranog sporazuma Microsoft-a, “otvara vrata za odobrenje sporazuma”, navela je CMA u septembru. Regulator će doneti konačnu odluku o spajanju ovog meseca.

Pročitajte i:  Microsoft je predstavio Team Copilot

Izvor: Engadget

Facebook komentari: