Kia dobija pristup Teslinim Superpunjačima u Severnoj Americi

Proizvođač automobila planira da ugradi NACS priključak u sva nova električna vozila.

PCPress.rs Image

Dostupnost stanica za punjenje je ključni faktor za prihvatanje električnih vozila

Vlasnici Kia vozila koja su električna moći će da koriste 12.000 Tesla Superpunjača širom Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i Meksika. Kompanija se upravo sprema da lansira svoj električni SUV EV9″. Ovaj potez se uklapa u već masovni trend kompanija u industriji automobila koje sarađuju s Teslom kako bi unapredile opcije punjenja električnih vozila. Kompanije i konkurenti poput Hyundai-a, Ford-a i General Motors-a preduzeli su slične korake.

Kia je saopštila da planira da ugradi NCAS priključak, sada već sve češći standard punjenja, u sve svoje nove električne automobile koji će se prodavati u Severnoj Americi. Instalacija počinje od četvrtog kvartala 2024. godine. Kompanija će time osigurati da će njeni vozači EV-a imati pristup mrežama brzih punjača, poput onih koje nudi Tesla. Takođe, Kia planira da ponudi adaptere za postojeće modele Niro EV i EV6. Takođe, postojaće i adapteri za sve EV9 modele proizvedene pre ove promene i to u prvom kvartalu 2025. godine.

Pročitajte i:  Kina zadržava tržišnu prednost u razvoju baterija

Tesla prvi put počela izgradnju svoje mreže Superpunjača 2012. godine

Dostupnost stanica za punjenje je ključni faktor za prihvatanje električnih vozila. Mnogi američki i strani proizvođači automobila su se oslanjali na Teslinu mrežu od 50.000 superpunjača širom Severne Amerike. Tesla prvi put počela izgradnju svoje mreže stanica Superpunjača 2012. godine. Tada su stanice bile namenjene isključivo vozačima Tesla automobila. Međutim, potražnja za stanicama za punjenje se znatno povećava kako se sve više električna vozila pojavljuju na tržištu. Industrija stanica za punjenje električnih vozila u Severnoj Americi procenjuje se da će dostići vrednost od 17,6 milijardi dolara do 2030. godine, prema izveštaju kompanije Meticulous Research.

Obzirom na trenutnu dinamiku tržišta, razumno je očekivati da će i drugi proizvođači automobila krenuti istim putem kao Kia. Međutim, još je rano reći da li će Tesla nastaviti da predvodi ove napore. Trenutna situacija nije dovoljna da se donese definitivni zaključak. Treba napomenuti da sedam velikih proizvođača automobila, uključujući i Kiu, radi na uspostavljanju nove mreže punjenja u Severnoj Americi koja bi mogla konkurisati trenutnoj Teslinoj mreži. Novi zajednički program ima za cilj postavljanje oko 30.000 visokoenergetskih punjača blizu gradova i autoputeva, sve u cilju ubrzanja usvajanja električnih vozila.

Pročitajte i:  Tesla traži od dobavljača da izbegavaju Kinu 

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,