Microsoft i VW donose HoloLens 2 u automobile

Microsoft je zvanično najavio novu „moving platform“ opciju za HoloLens 2, koja je dizajnirana da omogući funkcionisanje njihovih AR naočara u automobilima i drugim prevoznim sredstvima. To znači da će kompanija konačno rešiti problem sa HoloLens-om tokom kretanja, koji je dovodio do „zbunjivanja“ senzora. Ova opcija razvijena je u saradnji sa Volskwagen-om, koji je eksperimentisao sa upotrebom AR displeja u svojim automobilima.

hololens

HoloLens 2 je u stanju da prati pokrete upotrebom kombinacije kamera, senzora i sistema za praćenje inercije koji se sastoji iz akcelerometara i žiroskopa. Međutim, u vozilima ovaj sklop nije funkcionisao kako treba – naočare su prepoznale pokrete, ali su prikazivale statičko okruženje. Ovakvo ponašanje otkrio je VW, nakon što je počeo da istražuje načine da upotrebom AR tehnologije omogući profesionalnim vozačima da budu brži u trkama. Zato je, još 2018. godine započeo saradnju sa Microsoft-om, kako bi rešili problem sa senzorima i, po svemu sudeći, uspeli su da razviju prototip sistema koji će u automobilu prikazivati informacije u realnom vremenu. Sistem omogućava da virtuelni objekti budu postavljeni i unutar i izvan vozila.

Pročitajte i:  Microsoft Edge dobija AI opciju za prevođenje videa u realnom vremenu

Interesantno je da Microsoft za sada ne razmišlja da HoloLens 2 ponudi krajnjim korisnicima. On je u ponudi samo poslovnim korisnicima po ceni od 3.500 dolara. Ipak, ovo dovodi do važnog saznanja, da kompanija i dalje aktivno razvija svoju AR platformu, uprkos nedavnim informacijama da je projekat zapao u neke poteškoće – u poslednjih godinu dana, 70 zaposlenih iz HoloLens tima je napustilo kompaniju, od kojih je čak 40 prešlo u Meta-u.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,