Data centri 2024

Microsoft izdao još jedno upozorenje na Windows 10 ažuriranja

Jasno je da su Windows-u 10 već neko vreme neophodne ozbiljne promene kada je sistem ažuriranja u pitanju, pa update transformacije već stižu do korisnika. Problem je u tome što se ne radi o čarobnom rešenju, pa je Microsoft izdao još jedno upozorenje na ažuriranje koje se očekuje sledeće nedelje, i koje će do korisnika stići pre nego se isprave bezbednosni propusti.

PCPress.rs Image

Opasnost dolazi od ranjivosti SandboxEscaper koja je već ranije uticala na sigurnosno ažuriranje CVE-2019-0841. Microsoft je jedno upozorenje izdao 7. juna, te se od tada pokušalo sa tri rešenja, ali je SandboxEscaper lansirao još jednu – četvrtu varijantu ranjivosti, a očekuje se da ih u bliskoj budućnosti bude još. Ranjivost je opasna zbog toga što svakome ko ima pristup nekom Windows 10 uređaju daje potpunu kontrolu, a eksperti ističu da Microsoft neće imati dovoljno vremena da popravi poslednju SandboxEscaper varijantu pre nego što stigne do korisnika.

PCPress.rs Image

Problemi će svakako uticati na obećanja iz kompanije Microsoft po kojima bi korisnici trebalo da dobiju veću kontrolu nad ažuriranjima, a utešno je jedino to što poslednja ranjivost traži da neko već ima pristup ranjivom računaru da bi mogao da preuzme kontrolu, što je manje opasno od prethodnih problema u okviru kojih su sa novim ažuriranjima brisani fajlovi korisnika.

Pročitajte i:  Microsoft najavio gašenje podrške za Office 2016 i Office 2019

Izvor: Forbes

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,