Microsoft Japan: Radna nedelja traje četiri dana

Microsoft-ova ispostava u Japanu testirala je novo radno vreme tokom avgusta, te se nakon toga zaključilo da nedelja od samo četiri radna dana utiče na povećanje produktivnosti. Tako se prodaja po zaposlenom uvećala za čak 40%, a u odnosu na isti period prošle godine.

PCPress.rs Image

Poduhvat je poneo ime “Work-Life Choice Challenge Summer 2019,” a Microsoft nije jedina kompanija koja istražuje ideju koja podrazumeva manje radnih dana. Sistem je testirala i kompanija Perpetual Guardian sa Novog Zelanda, te se i u tom slučaju došlo do zaključka da četiri radna dana povećavaju produktivnost i smanjuju stres. Probni period kompanije Microsoft je interesantan i zbog toga što je sproveden u Japanu – zemlji koja je poznata po tome što radnici rade duže nego što je preporučeno, a najviše zbog manjka radne snage, budući da se radi o populaciji koja sve brže stari.

Probni period, u okviru kojeg je bilo zabranjeno i to da sastanci traju duže od 30 minuta, doneo je velike uštede kompaniji Microsoft, budući da je potrošnja električne energije bila manja za 23%, a potrošnja papira koji se koristi za štampanje opala je za čak 59%. Zaposleni su ohrabrivani da koriste pomagala poput Microsoft Teams umesto da drže sastanke, nakon čega je 92% od ukupnog broja zaposlenih prijavilo povećani osećaj zadovoljstva.

Pročitajte i:  Hakeri SolarWinds napadaju Microsoft u očiglednoj recon misiji

retro izdanje operativni sistem windows 1.0

Još uvek nije poznato da li će probni period preći u praksu, pa ostaje da se vidi hoće li povećana produktivnost biti dovoljan razlog da se promeni tradicionalno shvatanje radnog vremena.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,