BIZIT plus

Microsoft je odlučio da degradira još tri Windows funkcije

Ažurirana je zvanični dokumentacija za Windows 10 i 11, gde su detaljno opisane tri nove funkcije koje su degradirane, od kojih jedna datira još iz ere MS-DOS-a. 

PCPress.rs Image

Najnovije komponente koje su degradirane uključuju “Computer Browser”, “Webclient Service” i “Remote Mailslots”

Computer Browser:

Driver i usluga “Computer Browser” su degradirani. Ovaj browser (protokol i usluga browsera) je zastareo i nesiguran protokol za pronalaženje uređaja. Ovaj protokol, usluga i drajver su prvi put onemogućeni kao podrazumevana opcija u Windows 10, prilikom uklanjanja SMB1 usluge. Više informacija o “Computer Browser” možete pronaći u dokumentaciji “MS-BRWS Common Internet File System”.

Webclient Service (Usluga za WebDAV):

Usluga “Webclient” (WebDAV) je degradirana. Usluga “Webclient” se ne pokreće automatski u Windowsu. Za više informacija o “WebDAV” možete pogledati “WebDAV – Win32 aplikacije”.

Remote Mailslots:

“Remote Mailslots” su degradirani. Protokol “Remote Mailslot” je zastareli, jednostavan, nepouzdan i nesiguran IPC metod koji je prvi put uveden u MS DOS-u. Ovaj protokol je prvi put onemogućen kao podrazumevana opcija u Windows 11 Insider Preview Build. Više informacija o “Remote Mailslots” možete pronaći u dokumentaciji “About Mailslots” i “[MS-MAIL]: Remote Mailslot Protocol”.

Pročitajte i:  Olakšana popravka Microsoft Surface uređaja 

Kada se funkcija degradira, to znači da Microsoft više ne razvija aktivno taj deo operativnog sistema. Ipak, ove degradirane funkcije i usluge mogu ostati dostupne u Windowsu neko vreme pre nego što ih Microsoft potpuno ukloni. Na primer, u septembru 2023. godine, Microsoft je degradirao WordPad, ali ta aplikacija i dalje ostaje dostupna kao osnovna Windows aplikacija. Takođe su degradirani “Microsoft Entra” nalozi i “VBScript”, od oktobra 2023. godine.

Kompanija ima poseban dokument koji detaljno opisuje uklonjene funkcije u Windows operativnim sistemima koji više nisu dostupne u najnovijim ažuriranjima za Windows 10 i 11. Ako planirate da nadogradite sa Windows 10 na Windows 11 (mnogi to čine nakon Moment 4 ažuriranja), možete proveriti zvaničnu web stranicu na kojoj su navedene funkcije koje će biti izgubljene nakon instalacije Windows 11.

Izvor: Neowin

Facebook komentari: