Data centri 2024

Microsoft je patentirao glasovnu kontrolu šaputanjem

Popularnost digitalnih asistenata je značajno porasla u poslednjih nekoliko godina. Sve veći broj uređaja poseduje mogućnost glasovne kontrole, ali je primećeno da se ljudi uglavnom snebivaju da je koriste kada se nalaze u javnosti. Razlozi su različiti – od toga da ne žele da uznemiravaju okolinu, pa do toga da ne žele da dele privatne informacije sa strancima.

PCPress.rs Image

Taj problem je uvideo i Microsoft, pa je patentirao novi način zadavanja komandi – šaputanjem. U obrazloženju koje je dato uz patentnu prijavu naglašeno je da, iako su performanse zadavanja glasovnih komandi podignute na veoma visok nivo, one se retko koriste na javnim mestima, u kancelarijama, pa čak se dešava da se izbegavaju i u kućama. To nije tehnički, već društveni problem, pa zato ne postoji jednostavan način za njegovo rešavanje.

Microsoft ne predlaže „obično šaputanje“ kao metod kontrole, već nešto što bismo mogli nazvati „obrnutim šaputanjem“. Dok se kod običnog šaputanja zvuk stvara istiskivanjem vazduha iz usta, kod obrnutog šaputanja, vazduh se uvlači u usta tokom izgovaranja reči. Microsoft tvrdi da se na ovaj način sprečava distorzija zvuka. Nedostatak je što ovaj metod zahteva da se uređaj drži veoma blizu usta, sa usnama praktično prislonjenim na mikrofon (na razdaljini od maksimalno dva milimetra).

Pročitajte i:  Microsoft Copilot AI će uskoro moći da se pokreće lokalno

Prema Microsoft-u, ovakva, gotovo bešumna tehnologija komande glasom, mogla bi da se implementira na velikom broju uređaja – na telefonima, pametnim satovima, daljinskim upravljačima, slušalicama… Mi baš i nismo sigurni da li će ovaj patent ikad zaživeti, jer tehnologija možda nije toliko glasna kao obična glasovna komanda i nećete smetati okolini, ali ćete za ostale ljude izgledati kao da ljubite svoj uređaj. Možda niko neće čuti šta pričate, ali će vas okolina definitivno smatrati čudakom.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,