Microsoft je prestao da prodaje Windows 10, ali ga i dalje možete dobiti: Evo kako

Microsoft je tiho najavio da će prestati da prodaje svoj Windows 10 operativni sistem na globalnom nivou počevši od 31. januara 2023.

PCPress.rs Image

Deo plana kompanije da ugasi ovaj operativni sistem

Lista uključuje i Home i Pro verziju operativnog sistema Windows 10. „Više o Windows-u 10: 31. januar 2023. će biti poslednji dan kada je ovo preuzimanje operativnog sistema Windows 10 ponuđeno na prodaju. Windows 10 će ostati podržan bezbednosnim ispravkama koje pomažu u zaštiti vašeg računara od virusa, špijunskog softvera i drugog malvera do 14. oktobra 2025.“, navodi Microsoft u napomeni na stranici za kupovinu operativnih sistema Windows 10 Home i Windows 10 Pro. Vredi napomenuti da iako će Microsoft prestati da prodaje operativne sisteme Windows 10 Home i Windows 10 Pro iz Microsoft Store-a od 31. januara 2023. godine, i dalje se očekuje da će ove dve verzije biti dostupne kod drugih prodavaca kao što su Amazon i drugi prodavci trećih strana. I dalje se očekuje da će operativni sistemi biti unapred instalirani na mnogim uređajima. „Kupci imaju rok do 31. januara 2023. da kupe Windows 10 Home i Windows 10 Pro sa ove stranice“, rekao je portparol Microsofta, potvrđujući da će Windows 10 Home i Windows 10 Pro i dalje biti dostupni na drugom mestu.

Pročitajte i:  Microsoft Copilot AI će uskoro moći da se pokreće lokalno

Za neupućene, Microsoft je lansirao Windows 10 još u julu 2015. i već je potvrdio da će ukinuti operativni sistem skoro 10 godina kasnije, u oktobru 2025. U ovim okolnostima, kompanija podstiče korisnike da nadograde svoje lične računare na Windows 11 operativni sistem. Međutim, Windows 11 zahteva dolazi sa drugačijim skupom minimalnih zahteva na hardverskom frontu.

Minimalni zahtevi za Windows 11

Ako imate računar sa operativnim sistemom Windows 10 i želite da ga nadogradite na Windows 11, evo minimalnih zahteva koje morate da obezbedite da biste koristili OS na svom računaru:

  • Procesor koji radi na brzini od 1GHz ili brži, sa 2 ili više jezgara na kompatibilnom 64-bitnom SoC-u.
  • Najmanje 4 GB RAM-a.
  • Kapacitet skladištenja od najmanje 64 GB.
  • Sistemski firmver: sposoban za UEFI i Secure Boot.
  • Podrška za Trusted Platform Module (TPM) verziju 2.0.
  • Grafička kartica koja je kompatibilna sa DirectX 12 ili novijim sa WDDM 2.0 drajverom.
  • Računar sa ekranom visoke definicije koji je dijagonalno veći od 9 inča i 8 bita po kanalu u boji.
Pročitajte i:  Google uvodi update za pretrage kako bi se pridržavao pravila EU o tehnologiji

Izvor: Bgr

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,