BIZIT plus

Xbox testira funkciju za uštedu energije

Režim spavanja na modernim konzolama omogućava im da se brzo probude, ali takođe troši značajnu količinu energije jer se sistem nikada ne isključuje. Međutim, Microsoft misli da može ponuditi kompromis. Vlasnicima Xbox Series X, Series S i One daje opciju spavanja „aktivnih sati“.

Xbox testira funkciju za uštedu energije

Microsoft unapređuje svoje ekološke ciljeve

Izaberite novu opciju i vaša konzola će se isključiti u trenucima kada je verovatno nećete koristiti, smanjujući potrošnju energije. Možete ručno da zakažete sate ako znate kada igrate, ali automatska opcija je dostupna ako želite da se konzola prilagodi vašim navikama. Funkcija će biti automatski omogućena i zakazana na sistemima Xbox Series X/S. Xbox One će podrazumevano biti uvek aktivan, a sate ćete morati sami da konfigurišete.

Kompanija takođe uvodi opciju „shutdown (energy saving)“ koja navodno koristi do 20 puta manje energije od spavanja, a istovremeno omogućava ažuriranje vašeg Xbox-a i njegovih igara preko noći. Ako vam ne smeta duže vreme pokretanja i odsustvo daljinskog buđenja, možete smanjiti svoj energetski otisak i potencijalno smanjiti svoje račune. Ažuriranje će biti automatsko za korisnike Xbox Series X/S u programu Insider.

Pročitajte i:  Počeo da se smanjuje broj pretplata za Xbox Game Pass

Xbox takođe pozajmljuje preuzimanja „carbon aware“ iz Windows 11. Ako su podaci o intenzitetu ugljenika dostupni u vašem regionu, mašina će zakazati ažuriranja OS i igara za one periode kada će se najverovatnije oslanjati na lokalnu obnovljivu energiju, umesto da jednostavno preuzima datoteke u ranim jutarnjim satima. Insider će imati ovu pogodnost odmah ako je Xbox Series X/S konfigurisan za automatska ažuriranja, dok će One imati više opcija za testiranje koje će vam pomoći sa povratnim informacijama.

Nejasno je koliko energije ove funkcije mogu uštedeti u stvarnom svetu. Microsoft procenjuje da će dve Xbox konzole koje koriste ekološki prihvatljivu funkciju isključivanja uštedeti ugljenik ekvivalentan onome što drvo ukloni za deceniju, ali to takođe pretpostavlja da je vaš uređaj isključen 20 sati dnevno. U kombinaciji sa Apple-ovim „čistim punjačem“, očigledno je da tehnološki brendovi sada vide softver kao način da unaprede svoje ekološke ciljeve.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,