Microsoft je stavio više od 1.500 emoji-a pod open-source licencu

Kao deo Windows-a 11, Microsoft je redizajnirao skoro sve emoji-e, da budu moderniji i u skladu sa izgledom novog operativnog sistema. Sada je kompanija otišla još jedan korak dalje, stavljajući sve te grafičke elemente pod open-source licencu. Ovi „Fluent“ emoji postavljeni su na Github-u, odakle se mogu preuzeti i besplatno koristiti.

emoji

Svaki emoji ima tri verzije – punu 3D verziju (zajedno sa teksturama i kolornim gradijentima), „ravnu“ kolornu verziju (sadrži osnovne boje, ali bez tekstura i gradijenata), kao i monohromatsku verziju (sa velikim kontrastima). Svi emotikoni su dostupni kao SVG vektorski fajlovi, pa može lako da im se menja veličina bez gubitka kvaliteta.

Samo nekoliko originalnih Microsoft dizajniranih emoji-a nije uključeno u ovu listu, a među njima je i čuvena spajalica Clippy, (za koju verovatno postoji kopirajt).

Zašto je to urađeno? Mnoge aplikacije omogućavaju operativnom sistemu da prikazuje svoje emoji-e. Na primer, Microsoft-ov set emoji-a se prikazuje u Windows programima, Google-ov set na Androidu, a Apple-ov na iPhone ili Mac uređajima. Ali nezavisne aplikacije, kao što su Twitter ili WhatsApp renderuju sopstvene emoji-e, kako bi bili sigurni da će oni isto izgledati na svakom OS-u i svakom uređaju. Ovim potezom, Microsoft želi da svoje emoji-e učini globalnim standardom i da oni postanu više upotrebljavani na drugim platformama.

Pročitajte i:  Microsoft: „Ruski hakeri i dalje napadaju naše sisteme“

Inače, već postoji Unicode Consortium, koji je unificirao više od 3.600 standardnih emoji karaktera, ali je definitivno da velike kompanije mogu da utiču na njihov izbor. Uostalom, to se već desilo (doduše samo kod jednog emoji-a), kada je Apple 2016. zamenio standardnu sliku pištolja, sa zelenim pištoljem koji je podsećao na igračku. Sada je ta sličica pištolja postala standard koji su svi prihvatili. Upravo takvom razvoju događaja se nada i Microsoft, ali u daleko većem obimu.

Izvor: ArsTechnica

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,