BIZIT plus

Microsoft kupio GitHub za 7,5 milijardi dolara

Nakon nekoliko nedelja spekulacija, Microsoft je 4. juna konačno potvrdio akviziciju GitHub-a, popularne platforme za deljenje koda, te saradnju developera.

PCPress.rs Image

Radi se o ceni od 7,5 milijardi dolara, u deonicama kompanije Microsoft, a vrednost kompanije GitHub je pre akvizicije dostigla 350 miliona dolara, što je veliki skok u odnosu na dva miliona iz 2015. godine. Novi izvršni direktor GitHub-a biće Nat Friedman, bivši direktor Xamarin-a, te potpredsednik u kompaniji Microsoft.

To što Microsoft na čelo GitHub-a postavlja novog izvršnog direktora jasno ukazuje na to da kompanija planira ozbiljnu integraciju, ali se tvrdi da će GitHub nastaviti da funkcioniše nezavisno, a kako bi mogao da pruža usluge developerima iz svih industrija. To je prilično važno, budući da se radi o zajednici od 28 miliona developera, te 85 miliona skladišta za kod, što ovu platformu čini najvećom bazom izvornog koda.

PCPress.rs Image

Uprkos popularnosti, te veličini zajednice, GitHub nikada nije do sada ostvario veliki profit, te je u ovoj akviziciji prepoznata šansa da se to preokrene. Kada je GitHub u pitanju, najveći deo prihoda dolazi od naloga za koji se plaća pretplata, a cene se kreću od sedam do 21 dolara po korisniku. Ipak, platforma je za najveći broj korisnika, te open source projekata potpuno besplatna.

Pročitajte i:  New York Times gradi tim za istraživanje AI u redakciji 

Microsoft se za ovu kupovinu odlučio zbog toga što mu pruža mogućnost da preuzme platformu koja je potrebna svakom developeru, ali se odnos kompanije prema open source kodu promenio u poslednjih nekoliko godina, te će mnogi pažljivo pratiti šta će se dešavati sa GitHub platformom nakon akvizicije. Mnogi developeri su već počeli da traže alternativu, a neki su migrirali sa GitHub-a još pre nego što je akvizicija potvrđena. Iako je Microsoft, od kada je Satya Nadella stao na čelo kompanije, ponovo prigrlio open source kod, mnogima nije lako da zaborave njegovu istoriju, te napore koje je činio da potisne Linux.

Izvor: Tech Crunch

Facebook komentari: